Ruščina in transsibirska železnica, drugi del

Čez širno Rusijo

Tečaj ruščine je odlična priložnost za spoznavanje Rusije. Kraji, ki vas bodo zagotovo pritegnili in kjer enostavno morate skočiti z vlaka na vsaj kakšen dan dolg postanek, so naslednji:

Marmorni spomeniki mafijcem

1.777 km od Moskve vlak prečka uradno mejo med Evropo in Azijo. Po dobrem dnevu vožnje prispete v Jekaterinburg. Kulturna in gospodarska prestolnica Urala je eno najslavnejših ruskih mest, polno zgodovinskih znamenitosti. Leta 1918 so v glavni cerkvi usmrtili zadnjega ruskega carja, Nikolaja II., in njegovo družino. Posebnost je mafijsko pokopališče, kjer so pokopavali slavne zločince iz 90. let. Postavili so jim ogromne marmorne spomenike in na njih poudarili atribute njihove gangsterske preteklosti: usnjene jakne, zlate verižice okrog vratu, v rokah pa cigareta in ključi mercedesa.

Dežela večnega mraza

Za Uralom se začne Sibirija. Dežela, ki v nas vzbuja predstavo večnega mraza in snega. A spomladanske in poletne temperature se ne razlikujejo tako zelo od tistih v srednji Evropi. Vlak se s povprečno hitrostjo 60 km/h počasi vije skozi divjo pokrajino in imamo dovolj časa za opazovanje okolice. Ta se iz listnatega, pretežno brezovega gozda spreminja v tajgo z iglavci ter številnimi rekami in jezeri.

Največja operna hiša v Rusiji

Ne zamudite ogleda Novosibirska, tretjega največjega ruskega mesta. Leži na bregovih reke Ob in je geografsko središče nekdanje Sovjetske zveze. V njem boste uživali ljubitelji kulture. Mesto se lahko pohvali z največjo operno hišo v Rusiji, v številnih muzejih si lahko ogledate izjemna umetniška dela, v Železniškem muzeju na prostem pa je razstavljenih skoraj 100 vlakov iz različnih obdobij. Poleti je obvezno uživanje na plažah ob reki Ob, pozimi ogled ledenega mesta, ki ga zgradijo domačini.

Sibirski Pariz

Naslednji vrhunec potovanja je »sibirski Pariz« oziroma Irkutsk. Nekoč je za prebivalce zahodne Rusije to pomenilo končno točko civilizacije, danes je eden najbolj priljubljenih postankov na transsibirski železnici. Obiskovalce privablja z graščinami iz 19. stoletja, značilnimi sibirskimi lesenimi hišami z izrezljanimi čipkastimi detajli in zgodovinskimi cerkvami. Najbolj znan je kot izhodiščna točka za 60 km oddaljeno Bajkalsko jezero, največje na svetu. V bližini mesta je bil rojen pisatelj Valentin Rasputin. Ko boste tam, si ne pozabite ogledati njegovega kipa in ga prijeti za palec desne roke. To naj bi vam zagotavljalo srečo v življenju. Za spomin kupite enega najbolj zaželenih spominkov: »kamusi« so zimski škornji, ki jih že stoletja nosijo Sibirci. Narejeni so iz kože jelenov, losov ali drugega krzna in v njih vas tudi v najhujši sibirski zimi ne bo zeblo.

Presečišče Evrope in Azije

Po dobrih treh dnevih je za vami kar velik del poti. Prispete v Ulan – Ude, mesto na robu sibirske stepe. Tukaj je središče ruskega budizma in presečišče ruskega in azijskega načina življenja. V tem delu države so aziatske poteze pri moškem velik adut pri osvajanju nasprotnega spola, na zahodni strani Bajkala pa lahko nemalokrat prinesejo težave. V mestu najdete najpomembnejši ruski budistični samostan, Ivolginski Datsan. 30-minutna vožnja z avtobusom iz središča vas popelje v kompleks pagod z rumeno-zelenimi strehami. Če boste prespali v hostlu za romarje, bodite pripravljeni, da vas že ob zori pokonci vrže petje budistov.

Mednarodni filmski in jazz festival

Zadnja postaja transsibirske železnice in cilj potovanja je Vladivostok, najprometnejše pristaniško mesto v Rusiji. Če je poletje in se želite osvežiti, boste uživali v plavanju ob plaži Sportivnaja. Domačini in tujci veselo ignorirajo uradno prepoved plavanja in se zabavajo ob čofotanju med jahtami. Pozimi tukaj drsajo. Mesto je znano tudi po mednarodnem filmskem in jazz festivalu.

Zdaj se lahko obrnete in se z vlakom peljete nazaj v rusko prestolnico ali pa sedete na letalo. Po devetih urah ste v Moskvi, za vami pa eno najbolj epskih, fantastičnih in nepozabnih potovanj.

Tečaj ruščine je odlična priložnost za pogovore o največji državi na svetu. Če želite vedeti, kateri tečaj je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.