Jakutski konj

Učenje ruščine ne vključuje samo učenje ruskega jezika, temveč tudi spoznavanje Rusije. V Rusiji lahko denimo najdemo številne živalske in rastlinske vrste, ki so nam povsem neznane. Poznate jakutskega konja (якутская лошадь)?

Konj, ki preživi −70 °C

Jakutski konj izvira iz Jakutije (Якутия) ali republike Sahe (Респу́блика Саха́), ki leži v vzhodnem, azijskem delu Rusije. Zaradi nizkih januarskih temperatur v Jakutiji (od −28 °C do −47 °C) je prilagojen na ekstremno mrzlo podnebje. Lahko preživi v okolju, kjer temperature dosežejo vse do −70 °C. Pasma je zelo majhna – v povprečju doseže le 150 cm v višino, zato ga večkrat imenujejo kar jakutski poni. Jakutski konj služi za delo na kmetiji, vleko in ježo. Je tudi dober vir mleka in mesa (источник молока и мяса).

Pripeljali so ga Jakuti

Sprva je veljalo, da so jakutski konji potomci sibirskih divjih konjev. Kasnejše raziskave so pokazale, da so se verjetno razvili iz udomačenih konjev, ki jih je na območje današnje republike Sahe v začetku 13. stoletja pri preseljevanju (миграция) pripeljalo turško ljudstvo Jakuti (Яку́ты). Jakutov je danes na svetu približno 400.000, velika večina jih živi v vzhodni Sibiriji. Govorijo jakutski jezik (яку́тский язы́к), ki sodi med turške jezike. Znani so po tradicionalni opravi, ki je narejena iz živalske kože (кожа животных), najpogosteje iz kože severnih jelenov in konjev, nekoliko manj pogosto pa iz zajčje kože.

Podvrste

Najbolj razširjene podvrste jakutskega konja so severna (северный оригинальный тип), manjša južna (южный, более мелкий) in večja južna (южный крупный).

Učenje ruščine v Linguli je zabavno, zanimivo in raznoliko. Poleg ruskega jezika boste spoznavali različne zanimivosti, ki jih ponuja mogočna Rusija.