Bajkalsko jezero

Tečaj ruščine ni namenjen zgolj učenju jezika, temveč tudi spoznavanju naravnih znamenitosti Rusije. Zaradi svoje velikosti je država polna številnih naravnih čudes, med katere gotovo sodi Bajkalsko jezero (rus: Oзеро байкал, Ozero Bajkal) v Sibiriji.

Splošne značilnosti

Ime jezera izhaja iz mongolščine. Mongolska besedna zveza Baygal nuur v prevodu pomeni naravno jezero. Velja za najgloblje jezero na svetu. Njegova povprečna globina je 731 metrov, površina pa se lahko primerja z velikostjo Belgije. Na njem je 27 otokov, največji med njimi je Olhon, ki je dolg kar 72 kilometrov. Pod jezerom je 25 do 30 milijonov let stara prelomna razpoka, za katero geologi menijo, da bo v prihodnosti razklala Rusijo, vmes pa naj bi nastalo morje. Od januarja do maja jezero povsem zamrzne.

Živalstvo in rastlinstvo

V jezeru in njegovi okolici raste več kot 1.000 rastlinskih vrst in živi okoli 2.500 živalskih vrst, po nekaterih ocenah pa naj bi bili številki še veliko večji. Več kot 80 % živali je endemitov, zato jih je mogoče najti le na območju Bajkalskega jezera. Mednje sodi tudi svetovno znani bajkalski tjulenj (rus: Байка́льская не́рпа, Bajkalskaja nerpa), ki je ena od le treh sladkovodnih vrst tjulnjev na svetu. Še vedno ni povsem jasno, zakaj se je sploh pojavil na tem območju.

Obisk vesoljcev

Na površini jezera so pred leti zaželi opažati nenavadne kroge. Mnogi so ob odkritju namigovali na obisk vesoljcev. Kasneje so znanstveniki navedli bolj realen vzrok – hidrotermalne premike v jezeru. Najtemnejši del kroga naj bi bil tanek led, ki se je otoplil in zlomil zaradi toplotnih tokov v jezeru.

Turizem

Zaradi odročne lege v Sibiriji jezero ni najbolj priljubljena turistična destinacija, a se kljub temu število turistov z leti povečuje. Najbolj priljubljeno mestece ob jezeru je Listvjanka. To je približno dve uri oddaljeno od Irkutska oziroma sibirskega Pariza, kjer je tudi mednarodno letališče.

Tečaj ruščine v Linguli je priložnost, da spoznate kulturne in  naravne znamenitosti Rusije. Prek prijetnega klepeta boste poglobili znanje ruskega jezika in odkrili še kakšno zanimivost.