Ruska Aljaska

Učenje ruščine je odlična priložnost, da spoznate kaj novega tudi o zanimivostih Rusije. Ali veste, kaj imata skupnega ameriška zvezna država Aljaska (rus: Аляска) in Rusija.

Ruska kolonizacija Severne Amerike

V primerjavi s Španci, Portugalci, Angleži in Nizozemci, ki so od 15. stoletja dalje kolonizirali vzhodni del Amerike, so se Rusi osredotočili predvsem na severni del. Na severnoameriško zemljo naj bi prvič stopili v 17. stoletju.

Območje današnje Aljaske je prvi odkrival znani danski pomorščak Vitus Bering, ki je deloval pod okriljem ruskega carja.

Hektar le 5 centov

Zaradi izbruha ameriške državljanske vojne je bil nakup izpeljan šele marca 1867, uradno pa so Američani Aljasko prevzeli 18. oktobra istega leta. Največjo ameriško zvezno državo, ki obsega 1,7 milijona kvadratnih kilometrov, so kupili za takratnih 7,2 milijona ameriških dolarjev v zlatu (danes več kot 16 milijard dolarjev). Za lažjo predstavo – za hektar zemlje so plačali borih pet centov.

Vzroki za prodajo Američanom

Slavnemu in presenetljivemu ameriškemu nakupu Aljaske je botrovalo več dejavnikov. Poglavitni vzrok je bil zagotovo ruski poraz v krimski vojni, ki je potekala med letoma 1853 in 1856. Po porazu se je namreč rusko carstvo znašlo v hudi krizi. Poleg tega je bila Aljaska soseda v tistem času britanske Kanade ter je veljala za nedonosno in nedostopno ozemlje. Ruski car Aleksander II. je tako leta 1859 ponudil ozemlje Aljaske Britancem in Američanom. V nasprotju z Američani, ki so jo na koncu tudi kupili, Britanci za nakup niso pokazali zanimanja.

Učenje ruščine v Linguli bo zagotovo obarvano tudi z drugimi zanimivimi zgodbami iz zgodovine Rusije. 

Preberite več – Ruska Aljaska, 2. del zgodbe.