Ruščina in potovanje s transsibirsko železnico

Vožnja z vlakom marsikomu ni najbolj prijetna, a v Rusiji vam prav ta lahko pričara eno najbolj vznemirljivih pustolovščin. Potovanje s transsibirsko železnico veliko potnikov opisuje kot sanjsko. Učenje ruščine je priložnost, da spoznamo tudi ruske zanimivosti.

Najdaljša železnica na svetu

Transsib, kot ji rečejo Rusi, je mreža železnic, ki povezuje evropski del Rusije s pokrajinami ruskega Daljnega vzhoda in z Japonskim morjem. S skupno dolžino 9.259 km je najdaljša železnica na svetu, razteza se čez dve celini in prečka kar sedem časovnih pasov.

Po naročilu carja Aleksandra III. so jo zgradili med letoma 1891 in 1916. Na poti lahko doživite prav vse: od sandalov in ekstremne puščavske vročine do škornjev in ostre sibirske zime.

Vozi me vlak v daljave …

Dogodivščina se začne v Moskvi na glavni železniški postaji Jaroslavski, kjer se vkrcate na vlak z imenom Rusija, in konča v pristaniškem mestu Vladivostok. Poleg glavne obstajata še dve liniji: transmongolska pelje čez Mongolijo do Pekinga, transmandžurska prav tako vodi do kitajske prestolnice, a zaobide mongolske ravnice in prečka Mandžurijo.

Pot od Moskve do Japonskega morja bi lahko opravili na en mah, vozili bi se 6 dni, 2 uri in 8 minut. A večji čar je potovanje razdeliti na dele in si vzeti čas za ogled nepopisnih lepot, ki jih ponuja Rusija.

Vodka za zajtrk?

Na vlaku ste udobno nameščeni v spalnih vagonih, v vsakem kupeju so štiri ločena ležišča. Za vaše dobro počutje skrbijo »provodnitsi«, ruska železniška različica stevardes. Prodajajo vozovnice, strežejo hrano in pijačo ter brezplačno vodo za čaj v samovarjih, ruskih čajnikih. Ne zgodi se redko, da vam za zajtrk ponudijo vodko. V Rusiji nič čudnega, sprejmite vsaj kakšen požirek, saj vas bodo Rusi imeli za nevljudne, če to pijačo odklonite.

Če boste nazdravljali, pazite na jezik, v katerem boste to počeli. Eden od nasvetov turistom, ki potujejo s transsibirsko železnico, je, naj vedno nazdravljajo v ruščini: »Na zdorovje!«

Vas zanima, kako poteka učenje ruščine?

Zanimanje za učenje ruščine narašča in z Lingulinimi energičnimi in prijaznimi učiteljicami se boste rusko naučili hitro in učinkovito.

Če vas zanima, kako poteka učenje ruščine, pridite na Linguline breplačne predstavitvene ure. Kako je na začetnem tečaju ruščine, pa si lahko preberete v dnevniku Linguline tečajnice.

Ruščina in transsibirska železnica, drugi del

Pred vami je eno najbolj epskih, fantastičnih in nepozabnih potovanj. Cilj potovanja je Vladivostok, najprometnejše pristaniško mesto v Rusiji, znano tudi po mednarodnem filmskem in jazz festivalu. Preberite več.