Poldnik ali ruska popoldanska malica

Tečaj ruščine je povezan s prijetnim druženjem in zanimivi pogovori o ruskih navadah. Ste že slišali za ruski poldnik, za katerega v slovenščini sploh nimamo primernega prevoda?

Lahek obrok med kosilom in večerjo

Poldnik je lažji obrok med kosilom (обед) in večerjo (ужин), neke vrste popoldanska malica, sestavljena iz pijače in prigrizka. Najbolj značilne pijače pri tem obroku so čaj, kakav, sok, kiselj (tradicionalna ruska pijača), kompot, jogurt ali kisli mlečni napitki. Prigrizki so po navadi sladki – različna peciva, polnjene pite, piškoti, včasih tudi samo skuta. Redkeje si za poldnik Rusi privoščijo sendvič (бутерброд).

Kmečka siesta

V predrevolucionarnih in zgodnjih sovjetskih časih je bil poldnik obrok, ki so ga jedli ob 12. uri, ko je bilo sonce (солнце) najmočnejše in so si ruski kmetje privoščili kratek počitek (отдых). Dan so običajno začeli že okoli 4. ali 5. ure z zajtrkom (завтрак), okoli 9. ure je bil čas za kosilo, ob 12. uri, ko je bilo sonce najvišje in najmočnejše, pa so si privoščili kratek počitek in skromen obrok – poldnik.

Pol dneva ali polovica dneva

Besedo poldnik so v preteklosti uporabljali tudi tovarniški delavci (работник). Ob 16. uri je bila opravljena polovica delovnega dneva – pol dneva oziroma полдня ali половина дня in lahko so si privoščili počitek in malico.

Kdo vse si danes privošči poldnik?

Poldnik je ostal značilen obrok v ruskih vrtcih (детский сад) in poletnih mladinskih kampih. Poleg tega je del prehranskega menija v zdraviliščih in bolnišnicah (больница). Tam je poldnik sestavljen predvsem iz kefirja in drugih kislih mlečnih napitkov. Danes ga jedo tudi nekateri pisarniški uslužbenci in vodje, ki si okoli 17. ure med kratkim počitkom privoščijo pijačo in majhen prigrizek. Gre za nekakšen službeni odmor in potešitev lahkote (голод) pred koncem dela (работа) in odhodom domov.

Spomin na pretekle čase

Poldnik marsikaterega Rusa ponese v mladost (молодежь) in ga pogosto povezujejo z nečim preteklim.

Tečaj ruščine v Linguli vas nikoli ne bo dolgočasil!

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.