Boršč

Tečaj ruščine je kombinacija učenja ruskega jezika in lahkotnejšega pogovora o Rusiji in njeni kulturi. Čeprav ruska kulinarika ni tako svetovno znana kot  francoska ali italijanska, se lahko Rusi pohvalijo z nekaj odličnimi in zdravimi jedmi, med katere sodi tudi boršč.

Raznolika juha

Boršč je juha (суп) iz govejega ali svinjskega mesa in zelenjave (овощи) – zelja, korenja, čebule, paradižnika in rdeče pese. Pripravlja se od tri do šest ur.

Lahko se postreže vroč ali hladen, kot samostojna jed ali predjed (закуска). Pogosto se postreže skupaj s smetano, trdo kuhanim jajcem in pekovskimi izdelki. Beseda boršč izhaja iz staroslovanske besede za peso (свекла) »бърщь«.

Boršč, kot ga poznamo danes, se je razvil iz juhe, narejene iz listov travniške rastline, imenovane dežen, ki so jo pripravljala že slovanska plemena. Skozi čas se je iz te juhe razvilo veliko novih različic, med katerimi je najbolj poznan boršč.

Razširjena dobrota

Boršč ni zelo priljubljena jed le v Rusiji, temveč tudi v Ukrajini, na Poljskem, v Litvi, Belorusiji, Romuniji in Moldaviji, pa tudi med ruskimi, ukrajinskimi, poljskimi in drugimi izseljenci (эмигрант) po svetu. Zato ni neobičajno, da boste boršč zasledili tudi na menijih restavracij v Avstraliji, ZDA ali v nekaterih državah Latinske Amerike.

Številne različice brez pravega recepta

Velja, da standarden recept (рецепт) za boršč ne obstaja. Način priprave in sestavine naj bi prehajali iz roda v rod. Danes poznamo veliko različic boršča, ki se pripravljajo na različne načine – samo v Ukrajini, na primer, pripravljajo kar 20 različic! Obstajajo tudi vegetarijanske in ribje različice, v poletnem času je zelo priljubljen zeleni boršč s kislico in zeleno.

Boršč brez pese? Brez krompirja? Brez moke?

Tudi med tipičnimi boršči posameznih držav obstajajo razlike.

  • V Moldaviji poznajo na primer boršč brez pese.
  • Za razliko od ukrajinskega ruski boršč po navadi ne vključuje krompirja (картофель), čeprav se ta kdaj pa kdaj doda tudi ruskim različicam. Prav tako ruskemu boršču nikoli nista dodani svinjska mast (жир) in moka (мука).
  • Poznamo tudi boršče, ki so značilni za posamezno mesto. Kijevski boršč ima dodano slanino (бекон) in fižol (фасоль), moskovski boršč klobaso (колбаса), polstavski pa gosjo juho.

Tečaj ruščine vas bo navdušil za ta lepi jezik, spoznali pa boste tudi najbolj znane ruske jedi.