Ruski čaj

Da bo učenje ruščine potekalo v bolj ruskem vzdušju, naj ob knjigi in stavkih z novimi besedami nikar ne manjka skodelica čaja (чашка чаю). V zimskem mrazu ali poletni sopari – to je Rusom, velikim ljubiteljem čaja, čisto vseeno. Čaj tudi nujno spremlja gosta v hiši in je znak ruskega gostoljubja.

Tradicija pitja čaja v Rusiji že od 17. stoletja

Pitje čaja v Rusiji je tradicija, ki sega v 17. stoletje, ko je Moskva sprejela dogovor o stalnem uvozu kitajskega čaja. V 19. stoletju so ga pili že vsi sloji prebivalstva. V Sovjetski zvezi so se s čajem borili proti alkoholizmu – medtem ko je bil alkohol prepovedan, so vojaki in delavci čaj lahko pili brezplačno.
Od nekdaj je najbolj priljubljen črni čaj (чёрный чай), ki ga še danes redno pije kar 82 odstotkov ruskega prebivalstva.

Samovar

Čeprav se v sodobnih gospodinjstvih vedno bolj uveljavljajo sodobni grelniki vode, se v ruski tradiciji pitja čaja za pogrevanje vode uporablja samovar (самовар) – posebna kovinska posoda, ki se je tradicionalno pogrevala z ogljem, zdaj pa se pogosteje ogreva na elektriko. Samovar je vedno možno najti na vlakih na dolge razdalje, kjer si potniki lahko brezplačno natočijo vročo vodo.

Pitje čaja »po rusko«

Čaj v ruski družini spremlja vsak obrok dneva. Dobro se prileže tudi k posladku, kot so sladki piškoti (печенье), bomboni (конфеты) ali kruh z marmelado (варенье). S sladkorjem (сахар) si postreže vsak čajepivec sam.

Učenje ruščine bo s skodelico čaja nedvomno lažje, po pomoč pa se lahko obrnete tudi k učiteljem ruščine v naši jezikovni šoli.