Rusija in legendarne torte

Tečaj ruščine je priložnost, da se naučimo tudi kaj novega o ruski kuhinji. Ruska kulinarika ni tako poznana kot denimo italijanska ali francoska, slovi pa po številnih sladicah (десерт), med katerimi se najde kar nekaj tort (торт).

Praška torta

Praška torta je bila ena najbolj priljubljenih sladic v Sovjetski zvezi. Ustvarili so jo v legendarni moskovski restavraciji Praga, med drugim je narejena iz kondenziranega mleka in ima tri čokoladne nadeve (начинка). Ljubitelji čokolade, praška torta je zagotovo nekaj za vas!

Medena torta

Kot že ime pove, je glavna sestavina te sladice med (мед). Prvič so torto naredili za carico Elizabeto, ženo Aleksandra I. Le kdo se ne bi želel posladkati s tem kraljevskim priboljškom?

Leningrajska torta

Torta se imenuje po mestu Leningrad, danes Sankt Peterburg. Prestižna leningrajska torta je sestavljena iz več slojev hrustljavega peciva in čokoladne smetane ter dodatki konjaka (коньяк) in orehov. Sliši se zanimivo!

Moskovska torta

Tudi Moskva ima svojo torto! To je zelo nova sladica, ki so jo moskovski slaščičarji (кондитер) ustvarili septembra 2015, da bi zaznamovali praznik Moskve. Pod rdečo glazuro se skrivajo hrustljavi sloji iz kondenziranega mleka, lešnikov (фундук) in meringe.

Torta kartoška

Ime tega zelo priljubljena peciva verjetno izvira iz dejstva, da njegova oblika spominja na krompir (картофель). Gre za preprosto torto oziroma pecivo, ki se pripravi iz ostankov piškotov (печенье). Piškote preprosto zmešamo z maslom, mlekom in kakavom.

Napoleonova torta

Torta iz plasti testenin, namočenih v sladko kremo, je bila prvič predstavljena leta 1912, ko so v Rusiji zaznamovali stoto obletnico zmage (победа) nad Napoleonom. Torta se je bliskovito razširila po vsej Rusiji in je danes zelo priljubljena.

Smetanova torta

Smetana je v Rusiji zelo priljubljena, zato popularnost smetanove torte tam ni presenečenje. Obstaja veliko različic te sladice, na primer z oreški, marmelado (варенье) ali kokosom, vedno pa je njena osnova smetana.

Ptičje mleko

Torta je verjetno najbolj priljubljena med vsemi ruskimi generacijami že od leta 1978. Sestavljena je iz dveh plasti biskvita, dveh plasti mlečne kreme, na vrhu pa je polita s temno čokolado (шоколад). Govori se, da je glavni slaščičar v moskovski restavraciji Praga popoln recept za torto razvijal kar pol leta!

Katera torta pa je vaša najljubša? Tečaj ruščine je priložnost, da se o ruskih dobrotah pogovorite z drugimi tečajniki.