Rusija in kaviar

Tečaj ruščine vključuje veliko pogovarjanja in ena od priljubljenih tem so kulinarične posebnosti Rusije. Kaviar (икра) velja za drago in prestižno jed, ki jo praviloma povezujemo prav z Rusijo. Na splošno o kaviarju Slovenci ne vemo veliko, saj se na naših mizah znajde le redko.

Črni, modri, sivi, rdeči …

Kaviar je jed, pripravljena iz soljenih in začinjenih ribjih iker. Najpogosteje se uporablja kot predjed ali pa kot dodatek h glavni jedi.

Najbolj cenjen je kaviar, pridobljen iz jesetrov vrst beluga, oseter in sevruga. Ti kaviarji so črne ali temno modre barve (цвет), lahko tudi sive. Kar nekaj vrst jesetrov je danes ogroženih, zato so vse bolj pogosta umetna gojišča.

Danes pridobivajo kaviar tudi iz drugih vrst rib (рыба), tako morskih kot sladkovodnih. Ti kaviarji so različnih barv – zeleni, rdeči, lahko tudi črni, modri in sivi, vendar veljajo za manj kakovostne in cenovno dostopnejše.

Najdražja hrana na svetu?

Med najdražje jedi na svetu sodi kaviar beluga, narejen iz iker ogrožene vrste jesetra beluga. Ribo, ki lahko v dolžino meri tudi več kot tri metre, najdemo v slanem Kaspijskem jezeru (озеро) (Iran, Azerbajdžan, Kazahstan, Rusija in Turkmenistan). Kilogram tega kaviarja lahko stane tudi do 9000 evrov!

Kar iz roke

Tradicionalno naj bi se kaviar jedel kar iz roke – majhno količino kaviarja si date na roko, na predel med kazalcem in palcem. Ta način naj bi uvedli trgovci (купец), ki so menili, da tako kaviar ohrani svoj prvotni okus. Danes se kaviar pogosteje uživa z žlico (ложка).

Stroga pravila za izvoz kaviarja

Če želite iz Rusije prinesti nekaj pločevink (банка) kaviarja, bodite previdni. Po ruski zakonodaji lahko posameznik iz države odnese do 250 gramov črnega kaviarja. Vendar pozor, ameriške carine dovoljujejo največ 125 gramov na osebo, enako velja tudi za uvoz (импорт) v države Evropske unije.

Vas je kaviar prepričal ali boste rajši ostali pri preverjeni slovenski hrani? Tečaj ruščine je kot nalašč za spoznavanje pestre ruske kulinarike.