Rusija in neobičajne jedi

Pred potovanjem v Rusijo je priporočljiv tečaj ruščine, da usvojite fraze za osnovno sporazumevanje v tem lepem jeziku. Na potovanju (путешествие) po Rusiji se na krožniku (блюдо) lahko pojavi kakšna jed, ki je našemu okusu povsem tuja in na pogled neobičajna.

Šuba ali večplastna solata

Večplastna solata (салат) je zelo priljubljena ruska praznična jed. Še posebej je priljubljena med ljubitelji rib (рыба). Sestavljena je iz plasti, ki si sledijo nekako takole: slanik (vrsta ribe), majoneza, čebula, majoneza, kuhan krompir, majoneza, kuhano korenje, kuhana pesa in majoneza.

Okroška ali mrzla juha

Rusi veljajo za ljubitelje juh (суп). V vročih poletnih dneh se na ruskih mizah najpogosteje pojavi mrzla juha z imenom okroška. Gre za mešanico drobno narezanega krompirja, jajc, redkvice in kumaric. Mešanica (смесь) je začinjena z listi mlade čebule, zelene, peteršilja in koprca. Glede na to, kaj še dodamo mešanici, je lahko okroška zelenjavna, mesna ali ribja.

Holodec ali mesni žele

Rusi raje kot po sadnih želejih (желе) posežejo po mesnih, ki so narejeni iz svinjskega in piščančjega mesa, čebule, korenja in soli.

Slanik s čebulo

Rusi imajo zares radi slanike. Pogosto jih uživajo le s čebulo in nekaj kapljicami oljčnega olja, nekateri pa si ob tem privoščijo še kakšen kos kruha (хлеб).

Salo

Mogoče se nekateri ob misli na neobdelano svinjsko maščobo (жир) kar zgrozijo, a salo, tako toplotno obdelano kot neobdelano, se v Rusiji veliko uživa in uporablja pri pripravi drugih jedi.

Tečaj ruščine v Linguli je priložnost, da se seznanite še z drugimi zanimivostmi in se tako dobro pripravite na potovanje po Rusiji.