Sibirija in zanimive jedi

Učenje ruščine je povezano tudi z odkrivanjem pestre ruske kulinarike. Ruska kuhinja je zelo raznolika, kar glede na velikost države seveda ni presenečenje. Sibirska kuhinja, na primer, vključuje veliko mesa, predvsem divjačine in rib.

Meso po sibirsko

V Sibiriji radi jedo divjačino (оленина). Po navadi jo razrežejo na dolge tanke kose, jih nasolijo, napičijo na lesene palice in zasadijo v zemljo zraven vročega premoga. Tako se v meso kadi zanimiva mešanica zelišč iz tajge. Takšno meso postrežejo s praženim krompirjem in brusnicami (клюква).

Medvedje tace

Gre za zelo eksotično sibirsko jed. Medvedje šape moramo naprej marinirati, potem jih cvremo in nazadnje dolgo dušimo. Postreči jih moramo tople, pogosto kot spremljavo k vodki.

Gruzinčiki – ribji zavitki

Kako jih pripraviti? Naredite testo (тесто) kot za pelmene, tradicionalne ruske cmoke. Na tanko ga razvaljate in nanj položite soljeno ocvrto mleto ribje meso in čebulo. Nato testo zvijete v zvitek in ga kot salamo narežete na tanke rezine. Rezine ocvrete in postrežete s stopljenim maslom (масло). Slišati je zelo okusno!

Omul

Omul je sibirska riba (рыба), ki se lahko pripravi na več načinov – soljena, kuhana, ocvrta, prekajena. Bajkalski ribiči ga pripravljajo na nabodalih. Odlično se prileže k vodki, turisti pa lahko prekajenega omula kupijo tudi kot darilo (подарок).

Surove ribe

  • V sibirski kuhinji se ribe pogosto uživajo surove. Ena od jedi s surovo ribo je stroganina – zamrznjeno ribo drobno sesekljamo in močno začinimo s soljo, drugimi začimbami, čebulo in kisom.
  • Druga jed, zagutaj, je podobna stroganini. Narejena je iz drobno narezanega ribjega fileja omula ali cisca. Kose ribe položimo v solno raztopino (en kozarec soli na en liter ohlajene kuhane vode) in nato v pločevinko nad plastjo rib naložimo še plast čebule (лук) in črnega popra (перец). Čez vse pa potem prelijemo rastlinsko olje in jed je pripravljena. Olju lahko dodamo tudi začimbe, majonezo (майонез) in gorčico.
  • Tretja jed iz surovih rib je rakolotka. Njena priprava je zanimiva – zamrznjeno ribo nekajkrat udarijo s kladivom (молоток), ji odstranijo kožo in jo na koncu pojedo s soljo in črnim poprom.

Se vam cedijo sline ali se boste raje držali slovenskih specialitet? Učenje ruščine v Linguli vam omogoča, da se pobliže spoznate tudi z rusko kulinariko.

Imate vprašanja o učenju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.