Praznična miza po rusko

Ruščina je v Linguli povezana s prijetnimi pogovori o najrazličnejših temah, tudi o hrani. Praznično obložena ruska miza je videti precej drugače kot tipična slovenska. Morda pa dobite kakšno idejo o tem, kako popestriti svoj praznični jedilnik (меню)!

  • Kutja – posebna kaša

Kutja v Sloveniji ni pretirano razširjena jed, v Rusiji pa je ena od glavnih jedi božične praznične večerje. Kutja je kaša iz kuhane pšenice (пшеница) in medu. Kot dodatek se največ uporabljajo lešniki, rozine in mak. Nekateri uporabijo tudi riž in ječmen (ячмень), med pa zamenjajo za sladkor. Kutja ima simboličen pomen v pravoslavni kulturi: pšenica simbolizira vstajenje od mrtvih, med pa večnost.

  • Gos – božična specialiteta

Pri nas je gos običajna jed za martinovo, medtem ko v Rusiji gos raje postrežejo za božič. Tradicija izvira iz preteklosti: gosi, purani in race so bili včasih v Rusiji dragi. Gos (гусь) je bila zato neke vrste specialiteta in priboljšek, ki so si jo privoščili za božični večer. V praznično gos pogosto dajo nadev, denimo jabolko in zelje (капуста).

  • Odojek – konkurenca gosi

Odojek (поросенок) ali po rusko kar mlečni prašič je skoraj tako priljubljen kot gos. Včasih je bil namenjen izključno premožnejšim, danes si ga lahko privoščijo tudi drugi.

  • Kulejbajka – posebna piroška

Kulejbajka je praznična različica piroške z več plasti polnil. Gre za zelo nasitno jed, ki lahko vsebuje več vrst mesa, ribe, riž, gobe, jajca, zelenjavo in še bi lahko naštevali.

  • Vinegred – priljubljena priloga

Slavna solata s peso, krompirjem, korenjem ter kumaricami v kisu (уксус) in olju (масло) je še vedno ena najbolj priljubljenih ruskih božičnih prilog.

  • Kozulji – sladek priboljšek

Kar se tiče sladkih jedi, Rusi v prazničnem času stavijo na kozulje, medenjake s sladkornim sirupom, ki so okrašeni z glazuro in oblikovani v različne motive. Kozulje lahko tudi podarimo ali pa jih uporabimo kot okrasek (орнамент).

  • Vzvar – sladka pijača

Vzvar je kompot iz vloženega sadja in jagodičevja. Pogosto mu dodajo tudi med, začimbe in zelišča. Lahko bi rekli, da gre za brezalkoholno alternativo kuhanemu vinu (глинтвейн), ki se pogosto znajde na praznični mizi.

Ruščino v Linguli učijo prijazni učitelji, ki znajo motivirati in pripravijo živahne ure.

Imate vprašanja o ruščini, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.