Ruske filmske mojstrovine

Priporočamo, da tečaj ruščine dopolnite z učenjem ruščine prek filmov. Iz množice dobrih filmov smo izbrali tri, ki bodo navdušili vse rusofile.

Letijo žerjavi (1957)

Vojna drama prikazuje tegobe druge svetovne vojne. Začetek spopada v Moskvi prekine ljubezensko zgodbo Borisa in Veronike. V nadaljevanju spremljamo težko življenje Veronike in ostalih likov med vojno. Gre za enega izmed prvih sovjetskih filmov s to tematiko.

Letijo žerjavi je edini sovjetski film, ki je prejel zlato palmo v Cannesu, igralki Tatjani Samajlovi pa je glavna vloga Veronike prinesla svetovno slavo.

Oglejte si trailer.

Moskva ne verjame solzam (1979)

Drama prikazuje usodo treh ruskih deklet ob koncu 50. let. Zaradi želje po uspehu se Katerina, Ljudmila in Antonina s podeželja preselijo v Moskvo. Vsaka poskuša na svoj način doseči cilj.

Film je prejel oskarja za najboljši tujejezični film. Takratni ameriški predsednik Ronald Reagan naj bi si ga večkrat ogledal. Tako je želel spoznati »rusko dušo«.

Oglejte si trailer.

Sibirski brivec (1999)

Film znamenitega režiserja Nikite Mihajlova predstavlja tragično ljubezensko zgodbo Američanke Julie in ruskega vojaka Andreja, postavljeno na prehod iz 19. v 20. stoletje.

Dopolnjujejo jo prizori ruske revolucije in ruske kulturne tradicije. Poseben čar filmu dajejo klasična glasba in posnetki raznolike pokrajine.

Oglejte si trailer.

Dolga tradicija

Tradicija ruskega filma sicer sega v daljno leto 1908. Tega leta je bil posnet prvi ruski film – desetminutni nemi film Stenka Razin.

Tečaj ruščine v Linguli je odlična priložnost za učenje tega čudovitega jezika. Sami pa se lahko učite tudi ob gledanju ruskih filmov.