Kultne ruske pesmi

Ruščina je jezik, v katerem je napisanih kar nekaj svetovno znanih pesmi (песня), ki so postale pravi simbol Rusije. Nekaj ruskih pesmi je bilo tudi prirejenih in prevedenih v tuje jezike in se danes sploh ne zavedamo, da imajo pravzaprav ruske korenine.

Kalinka

Kalinka je, takoj za rusko himno (гимн), najbolj znana ruska pesem. Daljnega leta 1860 jo je napisal ruski folklorist in pisatelj Ivan Larinov. Pogosto se uporablja v filmskih prizorih, kjer nastopajo ruski liki oziroma se film (фильм) navezuje na Rusijo, podobno kot se Eifflov stol vedno pojavi v prizorih, povezanih s Francijo. Skozi čas so se izoblikovali tudi posebni plesni gibi (танцевальные движения), ki se plešejo ob tej pesmi. Poslušajte jo.

Katjuša

Vsem dobro znana Katjuša je bila napisana leta 1938. Svetovno prepoznavnost pa je pridobila šele po drugi svetovni vojni (война), in sicer po zaslugi ruskega raketometa s poljudnim poimenovanjem katjuša, ki se je uveljavil prav med drugo svetovno vojno. Pesem govori o dekletu (девушка), ki hrepeni po svojem ljubem, ki je bil odposlan v oddaljeno vojaško oporišče. Prisluhnite ji.

Dorogoj Dlinoju

To pesem večina pozna pod angleškim naslovom – Those Were the Days. Angleška različica, ki jo je prepevala Mary Hopkin, je na Zahodu (Запад) postala izredno popularna v 60. letih. Večina tako sploh ne ve, da jo je napisal Rus Boris Fomin v 20. letih. Jo poznate?

All The Things She Said

All The Things She Said velja za eno najpopularnejših pesmi ruskih izvajalcev. Ob izidu leta 2002 je bila celo med 20 najvišje uvrščenimi skladbami na priznani ameriški glasbeni lestvici (ранжирование) Billboard Hot 100. Gre za angleško različico pesmi, izdane dve leti prej z naslovom Я сошла с ума (Zmešalo se mi je). Obe verziji je izvajal ruski ženski pop duet (дуэт) t.A.T.u., ki pa je leta 2011 razpadel. Poslušajte jo.

Ruščina vam bom pomagala pri razumevanju ruskih pesmi, filmov in serij. Tečaj ruščine v Linguli pa vas bo ob živahnih pogovorih mimogrede pripeljal do osnovnega znanja.