Breza – rusko nacionalno drevo

Učenje ruščine je tesno povezano s simboli ruskega naroda. Eden izmed njih je tudi breza (берёза), nacionalno drevo ruskega naroda.

Navdih za pesmi in pravljice

V delih ruskih klasikov se, poleg breze, pogosto opeva tudi brezov nasad (берёзовая роща), ki je pogost sinonim za oddih in romanco. Bil je eden izmed ljubših kotičkov Leva Tolstoja na domačem posestvu v Jasni Poljani.

Najbolj znana ruska ljudska pesem je Na polju je stala breza (Во поле берёза стояла), ki opisuje poročne običaje, povezane z brezo. Pesem lirika Sergeja Jesenina Breza (Берёза, 1913), ki opeva drevo v zasneženi pokrajini, se še zdaj recitira v ruskih šolah.

Za učenje ruščine so izredno prikupne tudi pripovedke, v katerih ima breza pomembno vlogo svetovalke junaku na poti. Kako tepec prodaja bika, si lahko preberete v pripovedki Tepec in breza (Дурак и берёза), kdo se skriva za očarljivim glasom breze, pa v zgodbi Breza in trije sokoli (Берёза и три сокола).

Brezove copate, pribor, posode, sok …

Rusi skozi stoletja breze niso zgolj opevali, z veseljem so jo uporabljali v vsakdanjem življenju. Ker je brezov les mehak, so iz njega izdelovali košare, copate, pribor in posode za shranjevanje živil. V prvih spomladanskih dneh so se Rusi radi krepčali z izredno zdravilnim brezovim sokom.

Nepogrešljivo šibanje z brezovo metlo

Čeprav omenjeni običaji počasi tonejo v pozabo, pa je šibanje z brezovo metlo v ruski savni (баня) še vedno nepogrešljivo.

Breza v ruski kulturi pomeni še veliko več. Vendar odkrivanje simbolov ruske kulture lahko obogati le dobro znanje ruščine, kar vam lahko omogoči učenje ruščine na naših tečajih.