Rusija in pravljična bitja

Tečaj ruščine ni namenjen le učenju jezika. Na tečaju boste izvedeli veliko novega tudi o ruski kulturi, zanimivostih in življenju v Rusiji. Ruska folklora pozna kar nekaj nam neznanih pravljičnih bitij (сказочные существа), ki nastopajo v ruskih pesmih, knjigah, filmih in predstavah.

Baba Jaga – strašna čarovnica

Verjetno najbolj znan pravljični lik v Rusiji je Baba Jaga. Baba Jaga je upodobljena kot stara čarovnica (ведьма) z veliko metlo (веник), ki leti v leseni posodi s kurjimi nogami. Pogosto naleti na popotnike (путешественник), ki prečkajo gozd (лес), v katerem živi, in jim pomaga z nasveti.

Buratino – ruski Ostržek

Buratino je neke vrste ruski Ostržek. Lik Buratina je popularen že vse od Sovjetske zveze. Leta 1936 ga je ustvaril ruski pisatelj (писатель) Aleksej Tolstoj, ki naj bi kot otrok izgubil knjigo o Ostržku. Kasneje je želel zgodbo (история) povedati svojim otrokom, ker pa je knjigo izgubil, je preprosto napisal podobno zgodbo. Ime Buratino je italijanskega izvora – burattino v italijanščini pomeni leseno lutko (кукла).

Čeburaška – majhna kosmatinka

Čeburaško lahko v Rusiji srečamo na vsakem koraku (шаг) in je bila celo maskota olimpijskih iger v Moskvi leta 1984. Čeburaška je majhno kosmato bitje z velikimi okroglimi ušesi (ухо) in velikimi očmi (глаз). Odraščala je v tropskem gozdu, v Rusijo pa je prišla po pomoti v škatli pomaranč (апельсин). Ob strani ji vedno stoji prijatelj krokodil (крокодил) z imenom Gena.

Ruščina vam bo pomagala pri prebiranju knjig, gledanju filmov in poslušanju pesmi v ruščini. Tečaj ruščine v Linguli je odlična priložnost, da se prek pogovora naučite tega lepega jezika.