Vasilij Kandinski – veliki ruski umetnik

Tečaj ruščine je odlična priložnost, da se spoznate z rusko kulturo. Eden najbolj slavnih ruskih slikarjev v svetu je Vasilij Kandinski.

Pravnik po izobrazbi

Kandinski je na željo staršev študiral pravo (право). Leta 1893 je diplomiral na moskovski državni univerzi in dobil ponudbo za delo profesorja na univerzi v Tartu (današnja Estonija). Njegova prva strast pa je bilo slikarstvo (живопись), zato kariere v pravu ni nadaljeval. Preselil se je v München, kjer se je vpisal na slikarsko šolo.

Slovenski mentor

Po selitvi v München je Kandinski obiskoval priznano in svetovno znano slikarsko šolo slovenskega mojstra (мастер) Antona Ažbeta. V njegovi zasebni slikarski šoli so se poleg vseh drugih svetovno znanih slikarskih genijev urili tudi štirje največji slovenski impresionisti – Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama in Matej Sternen.

Oče abstraktnega slikarstva

Kandinski velja za očeta abstraktnega slikarstva. Njegova slika iz leta 1911, imenovana Slika s krogi, šteje za prvo abstraktno sliko na svetu in je danes del zbirke Nacionalnega gruzijskega muzeja (музей) v Tbilisiju.

Vsaka barva ima poseben pomen

Kandinski je razvil teorijo barv, kjer vsaka barva nosi poseben pomen:

  • Rumena spominja na zvok flavte (флейта) in predstavlja vse zemeljske stvari ter ustreza trikotniku (треугольник).
  • Modra spominja na spokojnost, žalost, zvok violončela (виолончель) in je barva kroga (круглый).
  • Rdeča je barva vrelišča in kvadrata (квадрат).
  • Zelena barva predstavlja pomanjkanje čustev in statičnost.

Nori umetnik

Na začetku svoje kariere Kandinski s svojimi abstraktnimi slikami ni bil dobro sprejet. Na neki razstavi (выставка) v Münchnu leta 1910 so ga kritiki označili za norca (дурак), ki naj bi slikal pod vplivom prepovedanih substanc.

Politično nekorekten

Kandinski je bil zelo produktiven umetnik – med letoma 1909 in 1914 je naslikal okoli 200 slik (картина) in številne skice. Veliko njegovih del pa se je na žalost izgubilo oziroma so jih takratne oblasti »zatajile«. Sovjetska zveza je veliko del poslala v podeželske muzeje ali jih hranila v skladiščih (склад), saj se niso skladale z duhom socialističnega realizma – glavne umetniške smeri v tistem času. V nacistični Nemčiji pa so njegova dela sodila v degenerirano/popačeno umetnost.

Tečaj ruščine je pravi naslov za sproščen pogovor v različnih situacijah in tudi za spoznavanje bogate ruske kulture.