Navade ruskega poslovnega sveta

Slovenija ima z Rusijo veliko poslovnih stikov, zato je učenje ruščine že nekaj let zelo priljubljeno. Za uspešno komunikacijo in poslovno sodelovanje je poleg osnovnih fraz v ruščini priporočljivo poznati tudi ruske poslovne navade.

Vse črno na belem

  • Rusi so v poslu pogosto impulzivni, zato ustnih dogovorov ne jemljejo vedno resno. Poskrbite, da so vsi dogovori zapisani na papirju z ustreznim podpisom.

Gospodin, gospoža …

  • Zadnje čase so Rusi v poslovnem svetu po tujih navadah prevzeli tudi naziv gospod (Rusi se sicer med seboj ne nagovarjajo tako), zato lahko poslovnemu partnerju rečete gospodin oziroma gospoža.

Osebni stiki imajo prednost

  • Rusi prisegajo na komunikacijo v živo in posle gradijo na dobrih osebnih odnosih. Telefonski pogovori torej niso pravi pristop, s katerim boste Rusa prepričali za posel; prednost imajo osebni stik, telesna govorica in pogajanja.

Točnost je lepa čednost

  • Za sestanke se vedno dogovorite vnaprej in bodite točni. Nenapovedani obiski v pisarni niso zaželeni, prav tako ne zamujanje; zamudo pa si lahko privošči ruski gostitelj.

Ime očeta je pomembnejše od priimka

  • Rusi se med seboj naslavljajo z imenom in imenom po očetu (имя отчества). Tako se v formalnih pogovorih sogovornika pokliče »Vladimir Vladimirovič« in ne »Vladimir Putin«. Če je torej očetu Andreja Sorokina ime Vladimir, ga pokličemo »Andrej Vladimirovič«.
  • Če ne poznamo imena po očetu, lahko ruskega partnerja seveda naslavljamo z gospodin oziroma gospoža za ženske in dodamo priimek. Ime po očetu je obvezno samo v Rusiji – s tem se izkaže spoštovanje. V tujini Rusi ne komplicirajo.

Že imate poslovno vizitko v cirilici?

  • Poslovne vizitke (vizitnaja kartočka) so obvezna praksa. Za lažje razumevanje in predvsem za boljši vtis lahko podatke na eni strani vizitke zapišete v cirilici. Ne pozabite, da Rusi na vizitke zapisujejo tudi svoj strokovni naziv, predvsem, če je ta višji od diplome.

Kot zanimivost naj še omenimo, da Rusi »afni« v e-naslovu rečejo »sobaka« (izgovori se sabaka), kar pomeni pes.

Na tečaju ruščine v Linguli boste spoznavali tudi rusko kulturo in poslovne navade. Če vas zanima, kako poteka učenje ruščine, ste vabljeni na brezplačne predstavitvene ure v tem melodičnem jeziku.