Uradni ruski simboli

Lingula-ucenje-ruscine-vaje2Ruščina ali vsaj osnove pogovora v tem lepem jeziku nam zelo pomagajo pri spoznavanju Rusije in drugih držav nekdanje Sovjetske zveze. Ste se kdaj spraševali, kakšen pomen imajo ruska zastava (флаг), dvoglavi orel (орел) in ruska himna (гимн)?

Dvoglavi orel

Dve glavi orla predstavljata dva dela Rusije – evropskega in azijskega. Nad orlom so tri krone (корона) Petra Velikega, ki simbolizirajo rusko suverenost. Orel ima v krempljih žezlo in kroglo, ki predstavljata moč združene ruske države. Na prsih orla je podoba sv. Jurija, ki s kopjem ubija kačo (змея). Prizor je eden najstarejših ruskih simbolov zmage (победа) nad sovražniki (враг) ter boja med dobrim in zlom.

Ruska zastava

Tako kot večina zastav slovanskih držav je tudi ruska sestavljena iz treh barv (цвет) v naslednjem vrstnem redu – zgoraj je bela (белый), na sredini modra (синий), spodaj pa rdeča (красный). Bela barva predstavlja odkritost in plemstvo, modra simbolizira zvestobo, poštenost in čistost, rdeča pa je simbol žrtvovanja, velikodušnosti in ljubezni. Možna je tudi druga razlaga, ki pravi, da rdeča pomeni deželo (страна), modra nebo (небо), bela pa nebesa (небеса).

Ruska himna

Zanimivo je, da Rusija dolgo časa ni imela himne. Vse do leta 1816, ko je dobila prvo himno – Molitve Rusov, so se v ta namen uporabljale cerkvene himne in vojaške koračnice (марш).

Sodobna ruska himna je pravzaprav himna Sovjetske zveze iz leta 1944 s spremenjenim besedilom. Leta 2000 je ruska vlada razpisala natečaj, na katerem so izbirali besedilo nove himne. Izbrali so besedilo avtorja Sergeja Mikalkova, ki naj bi dobro promoviralo rusko tradicijo (традиция) in zgodovino (история). Ji boste prisluhnili?

Ruščina in z njo povezana cirilica vam bosta prišli prav pri branju in razumevanju ruske himne ter spoznavanju drugih uradnih in neuradnih simbolov Rusije. Ruščina v Linguli je odlična priložnost, da se naučite pogovora v najrazličnejših vsakodnevnih situacijah.