Dan žena v Rusiji

Tečaj ruščine je prava priložnost, da spoznate rusko kulturo. Tudi v Rusiji 8. marca (восьмо́е ма́рта) praznujejo mednarodni dan žensk (Междунаро́дный же́нский день), ki poudarja enakopravnost žensk na ekonomskem, socialnem in političnem področju.

Volilna pravica za ženske v Rusiji

Leta 1917 na zadnjo nedeljo v februarju so ženske v Rusiji začele dolgotrajen protest (протест), s katerim so opozorile na svoj neenakopravni položaj. Ko je car odstopil, je začasna vlada 23. februarja po julijanskem koledarju, ki je takrat še veljal v Rusiji, ženskam priznala volilno pravico (избирательное правo). V skladu z gregorijanskim koledarjem velja danes 8. marec za mednarodni dan žensk.

Dela prost dan in veliko pozornosti

Osmi marec je v Rusiji dela prost dan. Ženske vseh starosti so na ta dan deležne posebne pozornosti (внимание) ter od prijateljev, partnerjev, sorodnikov in sodelavcev prejemajo različna darila (подарки), najpogosteje šopek rož (букет цветов). Posebej priljubljene so mimoze in vrtnice. Druga pogosta darila so še  bombonjere (шоколадные конфеты), nakit (ювелирные изделия) in parfumi (парфюмерия). Veliko moških na ta dan vzame gospodinjska opravila v svoje roke.

Koncerti, pogostitve v podjetjih …

V zadnjem času vse pogosteje prirejajo koncerte in predstave, ki se tematsko navezujejo na ženske in njihov boj za enakopravnost. Na delovnem mestu (рабочее место) pa na dan pred praznikom običajno organizirajo pogostitev, kjer tudi nazdravijo na čast žensk.

Komplimenti, želje in čestitke

Ženske poleg daril prejmejo tudi razne želje, komplimente in pa tudi krajše pesmi. Najbolj splošna čestitka ob prazniku je: »Čestitam Vam/Ti ob dnevu žena« (Поздравля́ю с восьмы́м ма́рта).

Če ste ljubitelj ruske kulture in jezika, je tečaj ruščine v Linguli pravi naslov, da poglobite svoje znanje ruščine.