Darila iz Rusije

Ruščina nam bo v veliko pomoč pri potovanju (путешествие) v rusko govoreče dežele in njihovem raziskovanju. V Rusiji lahko kupimo najrazličnejše spominke (сувенир), ki nas spominjajo na Rusijo in njene značilnosti, primerni pa so tudi za darilo.

Navdušite otroke s Čeburaško

Čeburaška, ki jo je ustvaril ruski otroški pisatelj Eduard Uspenski, je zelo popularen lik v ruskih otroških knjigah in risankah (мультфильмы). Kako priljubljena je Rusiji, govori tudi dejstvo, da je bila že štirikrat maskota (маскот) olimpijskih iger.
(Foto: Martin Abegglen)

Ruta iz Pavlovskega Posada

Najbolj znane ruske rute (шарф) so gotovo tiste, ki prihajajo iz Pavlovskega Posada, mesta nedaleč od Moskve. Volnene rute z značilnimi ruskimi vzorci izdelujejo v tem mestu že od leta 1795. Ruto lahko kupite v različnih barvnih kombinacijah, za moške in ženske, zaradi velikosti jo lahko uporabljate tudi kot pregrinjalo (стегать).

Gžel

Za vse ljubitelje keramike bo gžel popolno darilo (подарок). Gžel je tradicionalna ruska bela keramika z modrimi poslikavami, ki izhaja iz ruske vasice Gžel. Izbirate lahko med keramičnimi krožniki, podstavki, vazami, figuricami in številnimi drugimi predmeti. Za gžel boste sicer odšteli lepo vsoto denarja (деньги), vendar pa je to zagotovo prestižno darilo.

Rusija ponuja veliko izvirnih spominkov, ki bodo zadovoljili različne okuse. Ruščina vam bo pri nakupovanja vsekakor pomagala.