Komedije v ruščini

Učenje ruščine je ob gledanju ruskih komedij – tudi starejših – lahko še posebej zabavno. So pravi oddih od zahodne produkcije, prijeten čar pa daje filmom tudi to, da so večinoma prosto dostopni na spletu.

Študent, ki je polnil kinematografe

Komedija Operacija »y« in druge Šurikove dogodivščine (Операция «Ы» и другие приключения Шурика, 1965) predstavlja tri dogodivščine nekoliko raztresenega, a dobronamernega študenta Šurika.

Prigode mladeniča, ki mu v ljubezni ali boju proti kriminalcem uspe popolnoma nenamerno, so navdušile sovjetsko občinstvo – leta 1965 so v sovjetske kinematografe privabile 69,9 milijona gledalcev.

Ivan Grozni v svetu avtomobilov

Le kaj bi se zgodilo, če bi se sredi vašega stanovanja prikazal Ivan Grozni, eden izmed najbolj zloglasnih ruskih carjev? Prav to se je pripetilo izumitelju Šuriku v filmu Ivan Vasiljevič spreminja poklic (Иван Васильевич меняет профессию, 1973), ki je v dnevni sobi razvijal časovni stroj. Film o tem, kako se je krvoločni car iz 16. stoletja znašel med radiom in avtomobili, je danes ena izmed kultnih sovjetskih komedij.

Potovanje skozi vesolje

Rusko govoreče občinstvo ne navdušuje le potovanje skozi čas, temveč tudi po vesolju. Vladimir Maškov je v filmu Kin-dza-dza! (Кин-дза-дза!, 1986) na poti v moskovsko trgovino srečal marsovca in nenadoma pristal na neznanem planetu Pljuk, kjer prebivalci znajo brati misli, govorijo nenavaden jezik in se soočajo z ogromno količino neuporabne tehnologije. Komični zapleti se šele začnejo, ko se Maškov že želi vrniti na domači planet.

Učenje ruščine skozi smeh je nedvomno zanimivo in prijetno.