Rusija in njeno poimenovanje

Učenje ruščine je priložnost za spoznavanje pestre ruske zgodovine. Preden je Rusija postala znana pod imenom Rusija, so jo ljudje poznali pod drugimi imeni, ki v večini  nimajo nič skupnega z današnjim imenom Rusija.

Gardariki – dežela utrdb

Gardariki je ime, ki so ga Skandinavci v 12. in 13. stoletju uporabljali za severni del današnje Rusije (okolica Novgorodske regije). Gardariki dobesedno pomeni dežela utrdb (форт) oziroma mest. Skandinavci so očitno videli to območje današnje Rusije kot razvito deželo z veliko mesti.

Sarmatia – veliko območje

Sarmati so bili Staroiranci, ki so se razširili v Evropi okrog 5. stoletja pr. n. št. Ustalili so se na delu današnje južne Rusije, v Ukrajini in na vzhodnem Balkanu. Njihov razcvet (процветание) je trajal do 4. stoletja n. št., ko so se združili in delno zlili z Goti pri osvajanju zahodnega rimskega cesarstva. Za stare Grke in Rimljane je bila Sarmatia ime za skoraj vse dežele vzhodno od njih ter severno od Črnega morja (море) in Kaspijskega jezera (озеро). Izraz se je v Evropi uporabljal vse do 15. stoletja, ko je v rabo počasi prišel izraz Rusi.

Tartaria – ime na zemljevidu

Izraz Tartaria je v Evropi postal priljubljen po Džingiskanovem osvajanju evropskih dežel. V 12. in 13. stoletju se je izraz Tartar uporabljal za označevanje Tatarov, Mongolov in skoraj vseh ljudstev vzhodnega dela sveta med Kaspijskim jezerom in Tihim oceanom (океан). Izraz Tartaria se je pogosto uporabljal za Rusijo v 15. in 16. stoletju. Tudi na prvem tiskanem zemljevidu (карта) na svetu, ki ga je izdal Nemec Waldseemüller, so nekateri deli današnje Rusije označeni kot Tartaria. Poimenovanje se je uporabljalo do 19. stoletja.

Moskovska velika kneževina – temelj ruskega carstva

Moskovska velika kneževina in Rusija nista eno in isto. Pred in med tatarsko mongolsko invazijo na ruske dežele med 13. in 15. stoletjem so lokalni ruski knezi vladali vsak v svoji kneževini (княжество), ki so se pogosto bojevale med seboj. Moskovska kneževina je s časom postala najmočnejša in je tudi premagala Tatare ter ustavila njihov prodor v Evropo.

Moskovski veliki princ Ivan Veliki se je kot prvi oklical za carja. Med njegovim vladanjem v poznem 15. in zgodnjem 16. stoletju se je oblikovala ruska država in meje (граница) med kneževinami so bile odpravljene, sprejeli so tudi zakon (закон), ki je veljal za vso državo. Njegov vnuk Ivan Grozni je postal prvi car ruskega carstva, ki je obstajalo do leta 1721, ko se je formiral ruski imperij.

Učenje ruščine vam lahko olajša samostojno raziskovanje dolge in zanimive ruske zgodovine.