Razkošni sanktpeterburški Ermitaž

Učenje ruščine radi prepletamo s spoznavanjem ruske kulture in zgodovine. Rusija je država presežkov, kjer se najdejo zanimivosti prav za vsak okus. Ljubiteljev umetnosti (искусство) in zgodovine (история) zagotovo ne bo pustil ravnodušnih sanktpeterburški Ermitaž (Госуда́рственный Эрмита́ж).

Mačke čuvajke

Ermitaž je poseben tudi zaradi svojih čuvajev (караул). Čuvajem v človeški podobi namreč pomaga kar 60 mačk (кошки), ki pridno odganjajo miši (мыши) in podgane (крысы). Kosmate čuvajke so »uslužbenke« muzeja že od leta 1745, ko jih je Peter Veliki naselil v Zimski dvorec. Nekaj jih je dal pripeljati iz Nizozemske, ostale pa je njegova hčerka Elizabeta našla v Kazanu, kjer naj bi imele mačke posebno dobre lovske sposobnosti.

Muzej presežkov

Muzej (музей) ob reki Nevi velja za najboljšega v Rusiji in se redno uvršča med najboljše tri muzeje na svetu. Ponaša se z največjim številom umetniških slik (картины) na svetu. Muzejska zbirka se hrani v šestih stavbah, pet jih je odprtih za javnost – Mali, Veliki, Stari, Novi Ermitaž oziroma Zimski dvorec (Зи́мний дворе́ц) in Ermitaževo gledališče. Zimski dvorec je bil dolgo časa počitniška rezidenca ом для отдыха) ruskih carjev.

Katarina Velika – pobudnica bodočega muzeja

Leta 1764 je Katarina Velika ukazala, naj v Zimski dvorec pripeljejo vrhunske umetniške primerke iz vse carske Rusije. Prvotna zbirka (коллекция) s približno 200 umetninami je bila slavnostno predstavljena leta 1852. Skozi 19. stoletje so zbirko vseskozi dopolnjevali. Po sovjetski revoluciji (революция) so bili številni eksponati prodani posameznikom ali pa drugim sovjetskim muzejem. Kljub temu sanktpeterburški muzej ostaja eden najbogatejših in najpomembnejših v zgodovini.

Učenje ruščine v Linguli lahko dopolnite tudi z obiskom sanktpeterburškega Ermitaža in svojo zgodbo delite s prijatelji in učiteljem na tečaju!