Ruske manire

Tečaj ruščine je priložnost, da spoznamo tudi ruske manire.

Na obisk ne pridite praznih rok

Rusi so gostoljubni – svojemu gostu pripravijo najboljše jedi in se potrudijo s postrežbo. Če vas povabijo na dom, vedno prinesite s seboj manjšo pozornost. Ni pomembno, kaj – čokolado, rože ali igračko za otroka –, le da na obisk ne pridete praznih rok, saj bi Rusi to lahko razumeli, kot da vam ni mar zanje.

Nikar obuti po preprogi

V slovenskih domovih smo vajeni hoditi v copatah, enako je v Rusiji. Ruska stanovanja so polna lepih preprog, zato se stanovalci ob vstopu vedno sezujejo. Copate ponudijo tudi gostom, zato je zaželeno, da jih uporabite.

Zdravica

Zdravica »na zdravje«, kot jo uporabljamo pri nas, v Rusiji ni primerna. Rusi namreč rečejo Здоровье (na zdorovje) takrat, ko sem jih kdo zahvali za hrano. Ob pitju pa rečejo: Za vas (на вас).

Pravi kavalirji

Rusi menijo, da so moški fizično močnejši kot ženske, zato ne pustijo, da ženske nosijo težko prtljago, in v tem primeru vedno priskočijo na pomoč. Če moški tega ne stori, je nevljuden.

Tečaj ruščine je odlična priložnost za pogovore o zanimivih vsakodnevnih temah in navadah ter kulturi Rusov. Tečaji ruščine potekajo na različnih ravneh znanja. Če želite vedeti, kateri tečaj je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.