Rusija in tradicionalna garderoba

Tečaj ruščine je priložnost za učenje ruskega jezika in spoznavanje ruske kulture. Kot vsi narodi po svetu imajo tudi v Rusiji tradicionalne kose garderobe. Nekatera značilna oblačila se v vsakdanjem življenju ne nosijo več, druga pa so del vsakdanje ruske garderobe še danes.

Rubaška

Rubaška je široka tunika, ki jo nosijo ženske in moški. Podobna je današnjim oversize majicam (Футболка), ki nimajo posebne oblike. Včasih so revnejši prebivalci nosili rubaško za delo, druženje in podobno, bogatejši pa so jo nosili večinoma le doma. Material rubaške je bil odvisen od finančnega stanja – obstajale so cenejše bombažne ali lanene pa tudi drage rubaške iz uvožene svile (шелк).

Sarafan

Sarafan je bilo priljubljeno žensko oblačilo. Gre za dolgo obleko (платье), ki so jo predstavnice nežnejšega spola pogosto nosile čez rubaško. Sarafani so bili najpogosteje rdeče, modre in bele barve (цвет). Pogosto pa so bili okrašeni tudi z vezenjem.

Kaftan

Čeprav beseda kaftan izvira z Bližjega vzhoda, so jo Rusi vzeli za svojo. Označuje vezen plašč (пальто) z raznimi okraski in dekoracijami. Po navadi je narejen iz dragega, kakovostnega in udobnega materiala.

Šuba

Šuba je krzen plašč, ki je primeren tako za moške kot za ženske. V Rusiji je še vedno del vsakdanje garderobe v hladnejšem delu leta (год) in velja za enega najbolj značilnih kosov ruske garderobe nasploh.

Kokošnik

Tudi pokrivala in lasni dodatki so bili del ruske garderobe. Mlada samska dekleta so imela lase (волос) večinoma spletene v kito in okrašene z rožami ali drugimi detajli. Za poročene ženske pa razpuščeni lasje v javnosti niso bili spodobni. V javnosti so zato pogosto nosile pokrivalo (головной убор), imenovano kokošnik, s katerim so zakrile lase in obenem izgledale čudovito.

Ruska moda je zanimiva in polna zgodovine. Tečaj ruščine vas bo med drugim popeljal tudi v svet ruske kulture, pogovor pa se lahko dotakne tudi mode.