Klub smešnih in domiselnih

Učenje ruščine je veliko bolj veselo, če ga popestrimo z anekdotami. Za takšen predah od slovnice ima ruska televizija ravno pravo humoristično oddajo, povsod poznano s kratico KVN (КВН), v daljši obliki pa kot Klub smešnih in domiselnih (Клуб весёлых и находчивых).

Prva oddaja uspešna že leta 1961

Oddaja ima že svojo sovjetsko zgodovino – prvič si jo je občinstvo lahko ogledalo leta 1961. Izredno uspešna je bila vse do leta 1972, ko so jo ukinili zaradi nevarnosti preveč zbadljivih šal, ponovno pa so jo obudili v času perestrojke leta 1986 in jo od takrat neprekinjeno predvajajo vse do danes.

Cilj: biti čimbolj smešen

Ekipe, sestavljene iz najmanj dveh oseb (команда), tekmujejo v skečih in čimbolj smešnemu odgovarjanju na vprašanja, vedno v živo pred občinstvom in komisijo.

Nekatere naloge so v okviru tekmovanje obvezne, kot so uvodni pozdrav (приветствие), ogrevanje (разминка), kjer odgovarjajo na vprašanja, in glasbeno tekmovanje (музыкальный конкурс), skeč s plesom in glasbo.

Najbolj prestižna liga na prvem kanalu ruske televizije

Ekipe sestavljajo lige, ki tekmujejo za naziv prvaka – regionalnega, mestnega, univerzitetnega, mednarodnega …

Glavni spopad za prvo mesto v najbolj prestižni višji ligi (Высшая лига) se odvija na prvem kanalu ruske televizije. Oddaja je izredno priljubljena, ogleda si jo več kot pet milijonov gledalcev letno, zmagovalci višje lige pa pogosto postanejo znani igralci, režiserji ali televizijski voditelji.

Priljubljena celo zunaj Rusije in televizije

Igra je priljubljena tudi brez televizijskih kanalov – regionalna tekmovanja se izvajajo v več kot sto mestih in ne zgolj v Rusiji, temveč tudi po drugih nekdanjih sovjetskih republikah in v Izraelu.

Veliko zabavnih tekmovanj KVN najdete na spletnih videoportalih. Da bi pa v njih zares uživali, svetujemo, da poprej nadgradite svoje znanje ruščine na katerem od Lingulinih tečajev.