Dedek Mraz

Tečaj ruščine je odlična priložnost, da se z drugimi tečajniki pogovorite o ruski tradiciji in kulturi in izveste kaj novega. Decembra (декабрь) nas obiščejo trije dobri možje, poleg Miklavža in Božička tudi Dedek Mraz (Дед Мороз). Ste vedeli, da tradicija Dedka Mraza izhaja iz Rusije?

Kdo je pravzaprav Dedek Mraz?

Dedek Mraz vsako leto obdaruje otroke v noči z 31. decembra na 1. januar (январь). Kot pravi Rus je oblečen v dolg krznen plašč (пальто) in krzneno kapo (шляпа), na nogah pa obvezno nosi ruske valenke – škornje iz volnenega filca. Pogosto ga spremljata žena Starka Zima (Зима-старуха) in vnukinja Sneguročka (Снегурочка). Za njegovo domovanje velja rusko mesto Veliki Ustjug (Великий Устюг).

Slovanski zimski čarovnik

Tradicija Dedka Mraza je zelo stara in izhaja iz slovanske mitologije, vendar je nekoliko nejasna. Po nekaterih virih naj bi Dedek Mraz predstavljal slovanskega zimskega čarovnika (волшебник), v drugih virih pa ga pogani imenujejo Varun in je simbol kaosa (хаос), smrti (смерть) in teme (тема). Dedek Mraz, kot ga poznamo danes, pa izvira iz 19. stoletja, takrat je namreč ruski pesnik Nikolaj Nekrasov spisal verze o »Mrazu – rdečem nosu«.

Slovenski Dedek Mraz

Poleg Rusije je Dedek Mraz popularen tudi v drugih državah bivše Sovjetske zveze in državah bivše Jugoslavije, torej tudi v Sloveniji. Pri nas se je pojavil po 2. svetovni vojni (война). Slikar Maksim Gaspari ga je leta 1952 naslikal na slovenske znamke in v takšni podobi ga poznamo še danes. Naslikal ga je s košato brado (борода) in dolgimi sivimi lasmi (волосы), na glavi ima polhovko, oblečen je v ovčji kožuh, okrašen z značilnimi slovenskimi vzorci, obut pa je v rjave škornje (ботинки).

Če želite izvedeti še kakšno rusko zanimivost in obenem poglobiti svoje znanje ruščine, obiščite tečaj ruščine v Linguli.