Ušanka in mraz

Tečaj ruščine je priložnost, da spoznamo zanimivosti o Rusih. Poznate ruska zimska pokrivala?

Zaščita v najhujšem mrazu

Pokrivalo, s katerim se Rusi grejejo v hladnih zimskih dneh, se imenuje ušanka (уша́нка).  To je krznena kapa s podaljšanimi ušesi, ki se zaveže pod brado ali na vrhu glave in tako pred mrazom zaščiti glavo, ušesa in brado. Ime je dobila iz besede ushi (у́ши) (ušesa). Izdelana je iz dragega ovčjega, kunčjega ali lisičjega krzna, danes tudi iz umetnega krzna. Ruska ušesa so pod ušanko zaščitena tudi v najhujšem mrazu, ko se temperatura spusti 40 stopinj Celzija pod ničlo in še niže.

Predhodnica azijskega pokrivala

Ušanka se je pojavila šele v 20. stoletju (век). Skozi zgodovino pa so Rusi imeli ogromno različnih zimskih pokrival – moške, ženske, kmečke, plemiške, celo vsaka regija je imela svoje različice.

Predhodnica ušanke je kapa treukh okrogla kapa s tremi krznenimi ušesi, ki ščitijo ušesa, čelo in zatilje. Ime treukh izvira iz ruske besede три уха oziroma v prevodu tri ušesa. Treuhk so uporabljali že v 17. stoletju, bogato okrašene so imeli v svoji garderobi (гардероб) tudi carji, obenem pa so bili zelo razširjeni med ruskimi kmeti (фермер) v 19. in začetku 20. stoletja. Najverjetneje izvira iz Srednje Azije. V Rusijo se je razširil po mongolski invaziji ali pa prek trgovanja (торговля) s sosednjimi azijskimi državami.

Pokrivalo vojske

V prvem slovarskem zapisu je ušanka opisana kot narečna beseda za kapo (шляпа) z ušesi. Predvideva se, da so se prve ušanke v Rusiji pojavile med državljansko vojno (1918–1919). Bile so razširjene med boljševiškimi nasprotniki, belo vojsko Aleksandra Kolčaka. V tridesetih letih se je ušanka pojavila v nekaterih pomorskih oddelkih Rdeče armade, v štiridesetih letih pa je postala glavno zimsko pokrivalo ruske vojske, kar ostaja še danes. Ušesi ušanke so bili na vrhu običajno povezani, na sredini kape pa je bila všita rdeča zvezda (звезда).

 

Kaj pa danes?

Ušanke niso bile le oprema vojske (армия), Rusi so jo zaradi toplote radi uporabljali v vsakdanjem življenju, še posebej priljubljena je bila v severnih regijah. Tudi danes so ušanke precej pogosto rusko pokrivalo, na katerega prisega predvsem ženska populacija. Pogosto jih vidimo tudi v filmih (фильм), ki so na takšen ali drugačen način povezani z Rusijo in Rusi.


Kako jo boste kupili?

Če boste Rusijo obiskali pozimi, ne pozabite zaščiti ušes pred mrazom z ušanko. Ob nakupu vam lahko pomagajo naslednje fraze:

  • Где я могу купить уша́нка? (Gde ja magu kupit ušanka?) – Kje lahko kupim ušanko?
  • Можно померить? (Možna pamjerit?) – Ali lahko pomerim?
  • Сколько это стоит? (Skolka eto stoit?) – Koliko stane?
  • Я возьму это.  (Ya vaz’mu eta.) – Vzel jo bom.

Seveda je takih zanimivosti še veliko, razkril pa vam jih bo tečaj ruščine, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi rusko kulturo in običaje.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.