Ušanka in mraz

Tečaj ruščine je priložnost, da spoznamo zanimivosti o Rusih. Poznate ruska zimska pokrivala?

Krznene kučme v hladnejših podnebjih nosijo že stoletja. Foto: https://www.soviet-power.com/

Zaščita v najhujšem mrazu

Pokrivalo, s katerim se Rusi grejejo v hladnih zimskih dneh, se imenuje ušanka (уша́нка).  To je krznena kapa s podaljšanimi ušesi, ki se zaveže pod brado ali na vrhu glave in tako pred mrazom zaščiti glavo, ušesa in brado. Ime je dobila iz besede ushi (у́ши) (ušesa). Izdelana je iz dragega ovčjega, kunčjega ali lisičjega krzna, danes tudi iz umetnega krzna. Ruska ušesa so pod ušanko zaščitena tudi v najhujšem mrazu, ko se temperatura spusti 40 stopinj Celzija pod ničlo in še niže.

Nepogrešljiv del zimskih oblačil

Krznene kučme v hladnejših podnebjih nosijo že stoletja, ušanka s podaljšanimi ušesi pa se je pojavila šele v 19. stoletju. Po tem, ko je v vojni zaradi mraza umrlo veliko vojakov, je postala tudi del uniforme sovjetskih vojakov in policistov. Kmalu so jo začeli nositi tudi otroci. Danes je nepogrešljiv del zimske kolekcije oblačil. Ne nosijo je samo v Rusiji, temveč tudi na Kitajskem, v Severni Koreji in Mongoliji.

Kako jo boste kupili?

Če boste Rusijo obiskali pozimi, ne pozabite zaščiti ušes pred mrazom z ušanko. Ob nakupu vam lahko pomagajo naslednje fraze:

  • Где я могу купить уша́нка? (Gde ja magu kupit ušanka?) – Kje lahko kupim ušanko?
  • Можно померить? (Možna pamjerit?) – Ali lahko pomerim?
  • Сколько это стоит? (Skolka eto stoit?) – Koliko stane?
  • Я возьму это.  (Ya vaz’mu eta.) – Vzel jo bom.

Seveda je takih zanimivosti še veliko, razkril pa vam jih bo tečaj ruščine, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi rusko kulturo in običaje.