Ruski spominki

Tečaj ruščine je priložnost za spoznavanje zanimivosti ruske kulture, del katere so tudi spominki, ki jih domačim lahko prinesete v dar iz Rusije.

Koliko ruskih spominkov poznate?

Najbolj prepoznavna in priljubljena je zagotovo matrioška, ki ji rečemo babuška, pobarvana lesena igrača, sestavljena iz številnih lutk enakega videza, ki jih zlagamo drugo v drugo. Poleg tradicionalnih matriošk, okrašenih s folklornimi ruskimi motivi, je dandanes možno kupiti tudi take z obrazom Lenina, Georgea Busha ali Baracka Obame. Preberite več.

Ikone, motivi iz pravljic, dekorativno slikarstvo

Enako dober spominek, ki predstavlja duha Rusije, so reprodukcije tradicionanih ikon. Domov lahko odpeljete palekh, to je lakirana črna škatlica, poslikana z večbarvnimi motivi iz ruskih pravljic, zanimiva je khokhloma, dekorativno slikarstvo z rastlinskimi in cvetličnimi motivi na lesenih posodah, priboru in pohištvu v rdeči in zlati barvi na črni podlagi.

Lahko pa si privoščite tudi gzhel, to je keramika, ki je dobila ime po vasi Gzhel, kjer jo izdelujejo že od leta 1802. Prepoznamo jo po modro-belem oblikovanju.

Kaj pa hrana?

Priporočamo tudi pokušino kaviarja, posušenih rib in lignjev, čokoladnih bombonov ter tradicionalnega kvasa.

Če ste med branjem članka navdušili za učenje ruščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Tečaj ruščine lahko poteka na različnih ravneh, med katerimi lahko izbirate po svojih željah in glede na znanje.