Kako je Rusija dobila ime?

Tečaj ruščine ponuja tudi odgovore na zanimiva vprašanja, povezana z Rusijo. Kako je Rusija dobila svoje ime?

Zgodovinarji (историк) se strinjajo, da beseda Rusija izvira iz besede Rus. V 10. stoletju je namreč bizantinski cesar Konstantin VII. zemljo, poseljeno s slovanskimi plemeni (племя), poimenoval Rusija – ozemlje Rusov. Razprave pa neti vprašanje (вопрос), kaj beseda Rus sploh pomeni.

Vikingi = Rusi?

Ena izmed teorij pravi, da beseda Rus izvira iz skandinavskih jezikov. Prvi vladarji, ki so vladali na območju današnje Rusije, naj bi bili Vikingi, izraz Rus pa naj bi označeval slovanska plemena pod oblastjo Vikingov. Termin je blizu finskemu izrazu Ruotsi, ki pomeni Švedska (Швеция). Omenjena teorija ima torej kar nekaj logike.

Reka Ros

Nekateri menijo, da beseda Rus izvira iz imena reke Ros (v današnji Ukrajini) – pritoka Dnepra. Slovane (славяне), ki so se naselili v okolici (вокруг) reke, so začeli klicati Rosskije, kar naj bi se kasneje spremenilo v Russkie. Teorija se zdi na prvi pogled dokaj verjetna, a lingvisti menijo drugače – skoraj nemogoče je, da bi se o preoblikoval v u.

Iranska teorija

Po nekaterih prepričanjih beseda Rus izvira iz besede Roksolani. Roksolani so bili sarmatsko pleme staroiranskega porekla (происхождение), ki so od 2. stoletja pred našim štetjem do 1. stoletja našega štetja živeli na Krimu. Roksolani so se pomešali s Slovani in iz besede Roksolani naj bi nastala beseda Rus.

Rdeči ljudje

Naslednja teorija je precej poetična. Beseda Rus naj bi izhajala iz latinske besede ross, ki pomeni rdeč. Arabski zgodovinar Al-Masdi je v 10. stoletju zapisal, da so Bizantinci klicali slovanska plemena ar-rusija. Ljudje s severnih ozemelj, ki so potovali na jug, niso bili vajeni močnega sonca (солнце), zato so bili njihovi obrazi (лицо) pogosto rdeči od sonca – od tod torej ime Ross oz. rdeč.

Tečaj ruščine je odlična priložnost za spoznavanje z rusko kulturo.