Poroka po rusko

Kako praznovati poroko po rusko?

Tečaj ruščine lahko popestrimo s pogovorom o nenavadnih običajih in zanimivostih. Poroka (свадьба) je v Rusiji velik, svečan in obenem zabaven dogodek (событие), povezan z značilnimi rituali, igrami in običaji.

Kje je moja nevesta (невеста)?

Med poroko ženinovi prijatelji ugrabijo nevesto ali pa njen čevelj. Naloga ženina (жених) in njegovih prijateljev je, da nevesto odkupijo nazaj. Včasih je cena simbolična, nemalokrat pa se zgodi, da mora ženin za svojo ljubljeno (любимая) ponuditi kar zajetno vsoto (сумма).

Kako dobro poznam ženina?

Pred poroko nevestina bodoča tašča (свекровь) pripravi seznam jedi (блюдо), ki jih sin rad uživa za zajtrk (завтрак), kosilo (обед) in večerjo (ужин). Nevesta pa nato prejme dolg spisek jedi, med katerimi mora določiti ženinove najljubše. Če nevesta nalogo dobro opravi, je nagrajena s knjigo receptov in seveda deležna taščine simpatije.

Kateri poljub (поцелуй) mi je dal moj dragi?

Ali sta si ženin in nevesta zares usojena, pokaže preizkus poljuba. Nevesti zavežejo oči (глаза) s prevezo, moški del gostov (гости) in njen izvoljenec pa ji vsak posebej poljubijo roko. Nevesta mora ugotoviti, kateri poljub ji je dal njen izbranec.

Jaz kuham, ti pereš avto (машина)!

V veliko vrečo (мешок) so položeni najrazličnejši predmeti (объекты) – kuhalnica, ribiška palica, čopič, šivalni pribor, kuhinjska krpa, izvijač in tako dalje. Ženin in nevesta jih posamič jemljeta iz vreče, ne da bi videla, za kaj gre. Če ženin na primer potegne čopič (кисть), nevesta pa izvijač (отвертка), pomeni, da bo v zakonu on skrbel za pleskanje, ona pa za popravljanje različnih predmetov v gospodinjstvu.

Želite spoznati še druge nenavadne običaje in igre, povezane z Rusijo? Tečaj ruščine v Linguli je poleg priprave na sporazumevanje v vsakdanjih situacijah tudi priložnost za pogovor o zanimivostih in običajih.