Šah po rusko

Kaj ko bi učenje ruščine razvedrili z enim od desetih najbolj priljubljenih športov v Rusiji? Igrajmo šah (играть в шахматы)!

Poslednja igra Ivana Groznega

Igra naj bi na rusko ozemlje prišla ob koncu prvega tisočletja. Čeprav jo je pravoslavna cerkev prepovedala (запретить), je bila izredno priljubljena med vladarji in aristokracijo. Še sam Ivan Grozni naj bi umrl med šahovsko partijo proti angleškemu veleposlaniku siru Jeromu Horseyju leta 1584.

Po revoluciji »igra ljudstva«

V 18. in 19. stoletju so se pravila poenotila z evropskimi, pravi razcvet med vsem prebivalstvom pa je igra doživela po oktobrski revoluciji leta 1917. V njej so se preizkušali celo Vladimir Lenin, Josif Stalin in pisatelj Maksim Gorki.

Po vsej Sovjetski zvezi so se začele odpirati šole za šah in organizirati tekmovanja (шахматное соревнование). V kulturnih domovih so klubi šaha postali celo obvezni.

Več kot 60 let svetovnega vodstva

Prvi sovjetski uradni svetovni prvak v šahu (чемпион по шахматам) je leta 1948 postal Mihail Botvinik. Sledila mu je cela vrsta ruskih in sovjetskih šampionov: omenimo naj le Anatolija Karpova, Garija Kasparova in Borisa Spaskega.

Vrsto prvakov iz Vzhodne Evrope, ki je trajala vse do leta 2000, je leta 1973 za tri leta prekinil Američan Bobby Fischer.

Šahovske figure po rusko

Želite igrati šah na spletu? Kar 75 % programov za računalniško igranje šaha je sprogramiranih v Rusiji.

Naj bo za mizo ali pa na računalniku, lahko med igranjem šaha uporabite kar ruske izraze za šahovske figure:

  • король – kralj
  • ферзь – dama
  • ладья – trdnjava
  • слон – lovec
  • конь – skakač
  • пешка – kmet

Učenje ruščine si lahko popestrite tudi z drugimi v Rusiji priljubljenimi igrami, o katerih se boste pogovarjali na Lingulinih jezikovnih tečajih.