Rusija in pomembne bitke

Učenje ruščine vključuje tudi spoznavanje ruske zgodovine. Rusi so bili v svoji dolgi zgodovini udeleženi v mnogih velikih bitkah in vojnah, ki so tako ali drugače izoblikovale rusko usodo. Poglejmo, kako so tri bitke zaznamovale Rusijo in Ruse.

Oblikovanje moderne ruske države – kulikovska bitka (1380)

Po 150 letih mongolske nadvlade so Rusi v 14. stoletju dobili priložnost premagati zavojevalce. V tistem času je bila najmočnejša ruska kneževina Velika moskovska kneževina, ki se je tudi najuspešneje uprla Mongolom. Bitka (бой) na Kulikovskem polju leta 1380 se je odvila blizu reke Don nedaleč od ruskega mesta Tula.

Rusi z zmago (победа) niso dokončno porazili Mongolov in ruske kneževine so jim bile še vedno podrejene. Kljub temu velja bitka za začetek konca mongolskega zavojevanja, dogodek pa je sprožil oblikovanje moderne ruske države. Mongolska moč na ruskem ozemlju se je po hudem porazu (поражение) skrhala, Rusi pa so se Mongolov dokončno osvobodili šele stoletje zatem. Zgodovinarji predvidevajo, da je v bitki sodelovalo okoli 60.000 vojakov.

Konec švedske pravljice – poltavska bitka (1709)

Poltavska bitka je močno zaznamovala usodo (судьба) Švedske in Rusije. Pred bitko so bili Švedi z naskokom najmočnejši narod na severu Evrope z zelo močno vojsko (армия). V prvih letih vojne je bil švedski kralj Karl XII. nepremagljiv – švedska vojska je večkrat porazila Rusijo in njene zaveznice (союзник) Saško, Poljsko in Dansko.

Švedi so Ruse želeli dokončno pokoriti s pohodom v notranjost ruskega ozemlja. Vojski sta se spopadli pri kraju Poltava. Ruska vojska, na čelu katere je bil car Peter I., je Švede strla s protiofenzivo. Švedi so se morali umakniti, kar se je spremenilo v kaotičen beg. Čeprav so Švedi vojno uradno izgubili šele leta 1721, je bila švedska vojska nemočna že po poltavski bitki. Ruska vojska je zaslovela in Rusijo so začeli dojemati kot imperij. Peter I. se je za imperatorja razglasil leta 1721, po uradnem koncu vojne.

Pirova zmaga Napoleona – bitka pri Borodinu 1812

Ena najbolj krvavih bitk v napoleonskih vojnah je bila tista pri Borodinu 7. septembra 1812. Odvijala se je približno 120 kilometrov od Moskve. Izgube na obeh straneh so bile ogromne – rusko cesarstvo pod poveljstvom Mihaila Kutuzova je v bitki izgubilo med 40.000 in 45.000 vojakov, Napoleon pa med 30.000 in 35.000.

Čeprav so Francozi v bitki zmagali in razbili zadnjo rusko obrambo (оборона) na poti proti Moskvi, je bila to pirova zmaga. Ko so povsem izčrpani Francozi prišli do Moskve, je bila ta že evakuirana, domačini pa so mesto požgali. Čeprav je Napoleon želel rusko kapitulacijo (капитуляция), car Aleksander I. vanjo ni privolil, že oktobra pa se je Napoleon umaknil iz Moskve.

Ruska vojna zgodovina je polna preobratov. Učenje ruščine vam omogoča tudi samostojno raziskovanje ruske zgodovine in spoznavanje te zanimive kulture.