Rusija in medved

Tečaj ruščine je priložnost za odkrivanje zanimive ruske zgodovine. Uradni ruski simbol je dvoglavi orel, ki je upodobljen v državnem grbu. Skozi zgodovino pa je eden najbolj prepoznavnih ruskih (neuradnih) simbolov postal tudi medved (медведь).

Sveta žival

Medved je imel v Rusiji že od nekdaj posebno vlogo – že med poganskimi Slovani je namreč veljal za sveto žival.

Simbol olimpijskih iger

Rusi so medveda, ki ga povezujejo s pogumom (мужество), vztrajnostjo (настойчивость) in močjo (власть), skozi zgodovine počasi vzeli za svojega. Izbrali so ga celo za maskoto olimpijskih iger v Moskvi leta 1980.

Karikature in gravure

Že od 19. stoletja, ko so Angleži začeli izdelovati politične karikature in gravure, so Rusijo vedno upodabljali s simbolom medveda. Tudi med hladno vojno je bila Rusija vedno predstavljena kot medved.

Medvedja akademija

V 17. stoletju so v mestu Smorgon ustanovili medvedjo akademijo, v kateri so dresirali medvede za nastopanje v cirkusih (цирк). Zanimivo je, da mesto sploh ni ležalo v Rusiji, temveč je bilo del Republike obeh narodov (Kraljevina Poljska in Velikolitovska kneževina). Ljudje v zahodnem delu Evrope se niso preveč obremenjevali z geografijo – vse, kar je bilo na vzhodu (восток), je bilo zanje del Rusije, tudi mesto Smorgon.

Preprečevanje plešavosti

V 16. stoletju so britanski trgovci (дилер) med drugim iz Rusije uvažali med, volno, krzno, vosek in medvedjo mast (жир). Trgovci so medvedjo mast oglaševali kot najučinkovitejši izdelek proti izpadanju las (волос). Kljub temu da je bila ruska medvedja mast pogosto le angleška prašičja mast, so z njo zlužili mastne denarje.

»Sodelavec« pri usmrtitvah

V srednjem veku so medvedi občasno sodelovali tudi pri usmrtitvah (убийство), v 16. stoletju, v času Ivana Groznega, pa je ta način usmrtitve postal celo najbolj »priljubljen«!

Del popotniške karavane

V srednjem veku so po Rusiji potovale skupine s čisto pravimi medvedi, ki so znali plesati, izvajati razne trike in celo prosjačiti.

Tečaj ruščine vam bo pomagal odkrivati še mnoge druge ruske zanimivosti.