Rusija in velika noč

Kako v Rusiji praznujejo veliko noč?

Tečaj ruščine je pogosto priložnost za pogovor o ruskih praznikih, med katerimi je posebno pomembna velika noč ali po rusko paša (Пасха).

Velika noč ali Paša

Paša je tudi v ruski pravoslavni cerkvi največji krščanski praznik, slavju pa se pridružijo še nekristjani. Njen datum se določa glede na lunine mene, vendar zaradi drugačnega koledarja pravoslavna velika noč večinoma ne sovpada s katoliško.

Pred veliko nočjo je 40-dnevni post (Великий пост), glavne priprave pa se začnejo zadnji teden pred praznikom.

Resnično je vstal!

V soboto zvečer se verujoči pražnje oblečejo in odpravijo v cerkev, da bi pozdravili Jezusovo vstajenje. Glavni trenutek božje službe nastopi ob polnoči, ko zazvonijo zvonovi.

Duhovnik reče: »Jezus je vstal!« (Христос воскрес!), verniki pa mu odgovorijo: »Resnično je vstal!« (Воистину воскрес!) Te besede veljajo tudi kot pozdrav med verniki med velikonočnimi prazniki, del pozdrava pa je ravno tako trikratno poljubljanje na lica. V okviru božje službe sledi obhod cerkve (крестный ход), ko se duhovnik in verniki z lučjo odpravijo okrog cerkve.

Čas za priboljške

V nedeljo je nato čas za priboljške, ki so se jim pred tem nekaj tednov odpovedovali. Glavne velikonočne jedi so jajca (яйца), ki jih ravno tako kot v Sloveniji barvajo, ter poseben kolač kulič (кулич) in paša (пасха), sladica iz skute v obliki piramide. Jedi se po tradiciji pripravljajo že v tednu pred velikim praznikom.

Zanimivo je, da velika noč leta 2016 sovpada z mednarodnim dnevom dela (Праздник труда / Первомай) 1. majem.

Tečaj ruščine je odlična priložnost za pogovore o ruskih navadah in kulturi. Če želite vedeti, kateri tečaj ruščine je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.