Rusija in rdeča barva

Tečaj ruščine je priložnost, da spoznate marsikatero značilnost ruske kulture. Rdeča je najznačilnejša barva v ruski tradiciji. V preteklosti je označevala nekaj pomembnega in vzvišenega, pogosto pa so jo povezovali z lepoto (красота). Tudi v sodobni ruski kulturi je rdeča barva zelo pogosta in še danes velja za prestižno.

Folklorna in ženska oblačila

V ruski narodni noši (костюм) prevladuje rdeča barva. Zanimivo je, da v Rusiji nosijo rdeča oblačila (одежда) le ženske. Poleg rdečih oblačil ruske ženske pogosto posežejo tudi po rdečih čevljih (обувь), rdečih modnih dodatkih (модный аксессуар) in rdeči šminki (помада).

Rdeče vrtnice

Pomen rdečih vrnic (роза) je univerzalen in ni omejen le na Rusijo. Rdeče vrtnice pa imajo v Rusiji zaradi povezave med rdečo barvo in lepoto še nekoliko globlje sporočilo.

Rdeča velikonočna jajca

Rdeča velikonočna jajca (яйцо) v Rusiji danes simbolizirajo Jezusovo vstajenje (воскресение). Ta tradicija je v Rusiji obstajala že v poganskih časih.

Rdeči trg

Danes se beseda красный uporablja za rdečo barvo, medtem ko nekaj lepega označujemo z besedo красивый. Najslavnejši trg (площадь) v Rusiji – Красная площадь – je dober primer povezave med rdečo barvo in lepoto. Nekateri zmotno mislijo, da je Rdeči trg dobil takšno ime zaradi povezave rdeče barve s komunizmom in Sovjetsko zvezo, a so prvotno trg poimenovali tako zaradi njegove lepote.

Imena krajev

Danes lahko v Rusiji najdemo kar nekaj krajev, imena katerih so sestavljena iz besed красный in красивый. Primera sta mesti Krasnodar (Краснода́р) in Krasnaja Poljana (Красная Поляна).

Rdeči kot

Rdeči kot se v Rusiji imenuje religiozni kot (угол), ki ga lahko najdemo v pravoslavnih domovih. Tu družine hranijo razne podobe, ikone in druge religiozne predmete.

Komunizem

Boljševiki so rdečo barvo povezali z bojem delavcev (работник). Med revolucijo so se boljševiki bojevali na strani Rdeče armade proti protirevolucionarni Beli armadi. V času Sovjetske zveze je rdeča postala del vsakdanjega življenja. Otroci so na primer morali v šoli nositi rdeče šale (шарф). V popularni kulturi pa so bili ruski komunisti in sovjeti imenovani kar rdeči. Tudi zastava (флаг) Sovjetske zveze je bila v rdeči barvi.

Tečaj ruščine v Linguli je prava izbira za vse ljubitelje ruske kulture.