Ruske pravljice

Učenje ruščine se lahko začne tudi s pravljicami (сказка), ki so z bogatim besediščem zanimiv učni material tudi za odraslega bralca, ki se želi spoznati z rusko kulturo.

Kokoška Pegica in zlato jajce

Pravljica o kokoški Pegici (Курочка ряба) je velikokrat prva pravljica, ki jo starši pripovedujejo svojim otrokom. Znana je tudi kot pravljica o zlatem jajcu (золотое яйцо). Govori o tem, kako kokoš zvali zlato jajce, ki ga uspe razbiti zgolj miški (мышка), in to z repom, s tem pa sproži celo vrsto nezgod, ki se lahko, po želji otrok ali staršev, vrstijo v nedogled.

Desno: Priložnostna znamka s Kokoško Pegico, izdana v Ukrajini.

Foto: Andrew Butko

Kako deklica Maša prelisiči velikega medveda

Pri nas je zgodba o mali Maši in medvedu (Машенька и медведь) bolj znana zaradi risanke, ruski pravljični svet pa pozna zgodbo z enakim naslovom o deklici Maši, ki se je izgubila v gozdu (заблудилась в лесу) in odkrila domovanje velikega medveda. Vesel nove gospodinje (хозяйка), ji medved ne dovoliti vrnitve domov, zato si Maša zamisli načrt, kako ga prelisičiti (перехитрить) in se vrniti v objem babice in dedka.

»Cepec Ivan« (Иван-дурак)

Mladeniču, ki prihaja iz kmečke družine (крестьянская семья), se zaradi njegove preprostosti vedno nasmehne sreča – zaslovi, obogati (получает славу и богатство), se poroči s carjevo hčerjo … In pri tem vedno prekosi svoja dva starejša brata in nasprotnike.

Toda zakaj potemtakem ime s takšnim negativnim prizvokom? Pred več stoletji, ko so se pravljice o preprostem Ivanu šele začele pripovedovati, je beseda »дурак« pomenila mlajšega sina v družini.

Učenje ruščine prek pravljic: Naj bo z malo Mašo, kokoško Pegico, Ivanom ali drugimi junaki – v pravljični svet zavito učenje ruščine postane veliko bolj zanimivo, če se o zgodbah, ki ste jih prebrali, lahko pogovorite z našimi izkušenimi učitelji ruščine.