Slavna ruska balalajka

Tečaj ruščine si je seveda nemogoče zamisliti brez pogovorov o ruski kulturi. Balalajka je ruski narodni instrument, ki spominja na tamburico, z njo pa je povezano veliko zanimivosti.

Instrument kmetov

V času Petra Velikega je bila balalajka glasbilo kmetov (фермер) in potujočih igralcev, ki so jo uporabljali za lahkotnejše zabave in preživljanje prostega časa (досуг). Tudi po obdobju Petra Velikega se v tem pogledu ni veliko spremenilo zanimanje plemstva (благородство) je vzbudila šele v poznem 19. stoletju, ko je Rusijo zajel val navdušenja nad ljudskimi navadami, nošo, glasbo …

Izvor ni popolnoma znan

Zgodovinarji (историк) si niso enotni, kdaj se je balalajka pojavila v Rusiji.

Prvi zapisi, povezani s tem instrumentom (инструмент), so nastali med vladavino Petra Velikega. V knjigi (книга) Anekdote iz življenja Petra Velikega je tako zapisano, da je car Peter užival v zvokih bobnov, piščali, balalajk, pastirskih rogov in ukrajinskih bandur. Peter je bil velik ljubitelj zabav (вечеринка). Na potovanjih po Evropi je vzljubil ljudsko glasbo in zato na svojih zabavah pogosto gostil igralce balalajke in druge ljudske glasbenike.

Druga teorija povezuje balalajko s Tatari. V etimološkem slovarju iz leta 1865 je namreč beseda opisana kot tatarska. Po tej teoriji naj bi balalajka prišla v Rusijo med 13. in 15. stoletjem, ko je bila pod tatarsko-mongolskim jarmom.

Klub ljubiteljev balalajke

Za navdušenje plemstva je bil zaslužen tudi peterburški glasbenik Vasilij Andrejev. Andrejev je ustanovil skupino (группа), imenovano Klub ljubiteljev balalajke. Koncerti skupine so bili zelo priljubljeni tudi med ruskim plemstvom, ki se je počasi začelo zanimati za ljudsko glasbo. Andrejev je zaslužen tudi za današnji videz balalajke, saj so njegovi pomočniki instrument spremenili in posodobili.

Danes v svečani obleki

Danes lahko koncerte z balalajko poslušamo kjerkoli po svetu. Večinoma glasbeniki, ki jo igrajo, med nastopom niso več oblečeni v rusko narodno nošo, temveč v svečano obleko (костюм).

  • Ena najbolj znanih sodobnih ruskih skupin je Balalajka trio, ki izvaja moderne glasbene uspešnice na balalajki. Poslušajte njihove izvedbe.
  • Britanski glasbenik Bibs Ekkel velja za enega največjih virtuozov (виртуоз) igranja na balalajko in je močno zaslužen za prepoznavnost instrumenta na zahodu. Poslušajte njegovo igranje.
  • Ne smemo izpustiti niti ruskega virtuoza Alekseja Arkhipovskega, ki ga nekateri imenujejo kar Paganini na balalajki. Poslušajte ga.

Tečaj ruščine je kot nalašč za spoznavanje pestre ruske kulture.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.