Rusija in božič

Kako Rusi praznujejo božič?

Tečaj ruščine je odlična priložnost, da spoznate ruske božične navade. Rusi so pravoslavci, tako da božič (Рождество) po julijanskem koledarju praznujejo 7. januarja. Priprave na božič se začnejo že 40 dni prej oziroma 28. novembra, ko se začne božični post (рождественский пост), ki traja vse do svetega večera (сочельник) 6. januarja. Post se uradno konča, ko na nebu zasveti prva zvezda. Takrat se družina usede za mizo in se loti božične pojedine.

Značilna »božična hrana«

Značilna hrana za predbožični večer je predvsem svinjina (свинина), kar je povezano že s predkrščansko slovansko mitologijo. Poleg svinjine jedo posebno jed sočivo (сочиво) iz zrn pšenice ali riža z medom, velikokrat pa pripravijo tudi kutjo (кутья), kašo iz pšenice, riža, ječmena ali drugih žit. Seveda ne manjkajo niti druge ruske nacionalne jedi, kot sta boršč (борщ) in šči (щи), pa tipične ruske palačinke – blini (блины).

Božična pijača

Ob jedi pijejo posebne vrste kompot vzvar (взвар) iz suhega sadja ali jagod z medom. Po večerji se odpravijo v cerkev (церковь) ali pa ostanejo doma ter si izmenjajo darila in si voščijo. Božični dan pa ne poteka v ozkem družinskem krogu kot pri nas, marveč je to čas za obiske in pogostitve.

Kako voščimo Rusom?

Rusi si ob božiču voščijo, najlaže rečete kar С рождеством!, kar bi lahko prevedli kot »vesel božič«. Pomembno je, da sogovorniku izrečemo tudi osebno željo – Rusi  namreč temu namenjajo veliko pozornost.

V zadnjih desetletjih je sicer v Rusiji bolj pomembno praznovanje novega leta, ko po domovih nosi darila Dedek Mraz (Ded Moroz), vendar bo božični pozdrav vedno lepo sprejet, še posebej, če prihaja od tujcev, ki s tem pokažejo spoštovanje do ruske tradicije.

Tečaj ruščine je odlična priložnost za pogovore o zanimivih vsakodnevnih temah in navadah ter kulturi Rusov. Tečaji ruščine potekajo na različnih ravneh znanja. Če želite vedeti, kateri tečaj je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.