Neobičajne prepovedi v carski Rusiji

Učenje ruščine je tudi priložnost za spoznavanje ruske zgodovine in navad. V carski Rusiji so veljali nekateri zakoni, ki se nam danes zdijo absurdni in nepotrebni. Kaj pravite na davek na brado (борода)?

Brada

Peter Veliki je leta 1705 izdal zakon, ki je veleval, da si morajo vsi z izjemo kmečkih fantov obriti brado. Tisti, ki so želeli brado obdržati, so morali od leta 1715 plačevati 120 rubljev letno (letna plača mlajšega mornarja (матрос) je bila 120 rubljev). Kršitelji zakona so bili kaznovani s prisilnim delom. Davek (налог) na brado pa je bil kmalu preklican, že leta 1722.

Kartanje, šah in kockanje

Ruski car Aleksij je oboževal družabne igre, šah (шахматы), kockanje in igre s kartami. Kljub lastni ljubezni do vseh teh aktivnosti pa jih je svojemu ljudstvu prepovedal in so veljale za kaznivo dejanje, kar je bilo zapisano tudi v kodeksu iz leta 1694.

Okroglo sadje

Pravoslavni verniki so se 11. septembra poleg dela izogibali tudi uživanju okroglega sadja (фрукт) (lubenica, jabolko …). Prepoved je povezana z obglavljenjem Janeza Krstnika – okroglo sadje naj bi spominjalo na njegovo odsekano glavo (голова). Prepovedana je bila tudi uporaba ostrih predmetov, kot sta nož in srp. Kruh je bilo na ta dan treba lomiti z rokami.

Kravje meso

Uživanje kravjega mesa je bilo v Rusiji nezaželeno. Glede na primanjkljaj hrane se je klanje krav (корова), ki dajejo mleko, Rusom zdela prava norost. Vse do 19. stoletja se je kravje meso na kmečkih mizah pojavilo le ob posebnih praznovanjih.

Telečje meso

Telečje meso pa nikakor ni prišlo v poštev. Klanje telet je bilo za Ruse hudičevo delo, švedski popotnik (путешественник) Peter Petreius je ob neki priložnosti zapisal, da je za Moskovčane uživanje telečjega mesa nekaj slabšega, kot če bi jedli človeško meso. Kako hud zločin je bil zakol teleta, kaže tudi zapis nemškega popotnika Jacoba Reutenfelsa: Ivan Grozni naj bi naročil zažgati tri delavce, ker naj bi ubili in nato pojedli tele.

Potovanje z medvedom

V današnjem času se nam zdi povsem absurdno, da bi kdo potoval s pravim medvedom (медведь). V carski Rusiji pa so poulični umetniki in cirkusanti pogosto potovali z medvedi, ki so izvajali takšne in drugačne trike. Leta 1867 so tovrstna potovanja zakonsko prepovedali, saj naj bi šlo za neprimerno ravnanje z živalmi in spodbujanje uličnega življenja.

Tobak

Tobak so v 16. stoletju v Rusijo prinesli angleški trgovci. Kmalu zatem je postal zelo priljubljen, a so ga leta 1634 prepovedali. Uradne preiskave so pokazale, da je hud požar (пожар) v Moskvi istega leta zanetila žerjavica, ki je nekomu padla iz pipe. Pravoslavni duhovniki so dim povezovali z zlimi duhovi in verjeli, da je kajenje brezbožno. Kajenje (курение) je bilo lahko kaznovano celo z izgonom v Sibirijo in rezanjem ustnic. Šele pod Petrom Velikim, ki je bil navdušen kadilec, so se Rusi lahko vrnili k starim razvadam.

Katera prepoved vas je najbolj presenetila? Učenje ruščine je kot nalašč za spoznavanje pestre ruske kulture.