O Rusih

Od Ane do Anuške

Med Rusi lahko s poslušanjem, kako nazivajo drug drugega, sklepamo o njihovi medsebojni povezanosti.

Malo znane zanimivosti o Rusiji in Rusih

V Rusiji je kar 11 milijon več žensk kot moških. Tudi pričakovana življenjska doba moških v Rusiji je občutno krajša in znaša le 65 let, pričakovana življenjska doba žensk pa 75 let.

Na kaj so Rusi najbolj ponosni?

Rusi se radi hvalijo z dejstvom, da živijo v državi, ki pokriva kar eno osmino površine celotnega planeta in ima kar devet časovnih pasov.

Prvi šolski dan

1. september je posvečen vsem šolarjem, študentom, njihovim staršem, učiteljem in vsem tistim, ki so kakorkoli povezani z izobraževanjem.

Ra ra Rasputin …

O zgodnjem življenju Grigorija Rasputina, čudodelnega moža, za nekatere pa največjega prevaranta v ruski zgodovini, ni kaj dosti znano.

Rusija in etnične manjšine

Komi govorijo komijščino, ki sodi v ugrofinsko jezikovno skupino. Veliko Komov se ukvarja z vzrejo severnih jelenov, drugi dve priljubljeni dejavnosti sta še lovstvo in ribolov.

Rusija in Lev Tolstoj

Ne le, da je tekoče govoril nemško, francosko in angleško, razumel je tudi grško, latinsko, špansko, italijansko, ukrajinsko, turško in bolgarsko.

Rusija in »neprimerne« navade tujcev

Če v zahodnih državah ni več samoumevno, da moški plača večerjo, odmakne ženski stol in odpre vrata, se v Rusiji omenjene tradicionalne geste prakticirajo na vsakem koraku.

Rusija in zanimiva dejstva o Petru Velikem

Peter Veliki naj bi v višino meril več kot dva metra in še danes velja za najvišjega ruskega carja. Izstopal pa ni le po svoji višini, temveč tudi fizični moči in privlačnem izgledu.

Rusi in vodka

Tradicija pitja vodke prehaja v družinah z generacije na generacijo. Oče ali dedek morata naučiti sina ali vnuka, kako se pije alkohol.

Slavni ruski inovatorji

Učitelj fizike Aleksander Popov je leta 1885 na sanktpeterburški univerzi predstavil sistem brezžične komunikacije in prototip radia.

Stereotipi o Rusih – prvi del

Rusi se pred potovanjem (путешествие) za nekaj časa usedejo pred hišo, kar naj bi zagotovilo varno pot.

Stereotipi o Rusih – drugi del

Ruske ženske v svetu veljajo za lepotice, ki burijo domišljijo. Niso pa samo prijetne na pogled, bile naj bi tudi zelo inteligentne in razgledane. 

Zvezdniki z ruskimi koreninami

Čeprav Milla Jovovich že od leta 1980 ne živi več v Rusiji, tekoče govori rusko in je močno povezana s svojimi ruskimi koreninami in rusko kulturo.