Ruska kulinarika

Rusija je dežela z mnogimi kulinaričnimi zanimivostmi, zato smo za vas zbrali nekaj tipičnih ruskih jedi in pijač – od kaše, ruskega velikonočnega kolača in ruskega čaja.

Francoska ali ruska solata?

Kdo bi si mislil, da solata, pri nas znana kot »francoska«, v resnici izhaja iz Rusije, kjer je znana kot »solata Olivier«, »zimska« ali »mesna«? Preberite več.

 

Kaša

Kaša je v Rusiji ena izmed najcenejših jedi in ne sme manjkati ne pri nobenem obroku. Nič čudnega, da se v Rusiji poje največ kaše v Evropi – kar 15 kilogramov na osebo letno. Preberite več.

 

Kvas, osvežilna in zdravilna pijača

Receptov za kvas je ogromno: z dodatki jabolčnega soka, rozin, rdeče pese, ingverja ali medu. Kvas se dodaja tudi jedem, še največkrat kot začimba v hladno juho. Preberite več.

 

Neobičajne ruske pijače

Mors so kuhali že v srednjem veku, omenjen je celo v Domostroju, znanem priročniku iz 16. stoletja. Danes se pogosto dodaja raznim alkoholnim koktajlom ali pa vodki. Preberite več.

 

Popularna ruska piva

Žigulevsko je bilo edino pivo, ki so ga proizvajali v času Sovjetske zveze in je še danes eno najbolj priljubljenih na območju celotne vzhodne Evrope. Preberite več.

 

Pravoslavni velikonočni kolač

Na kolač, simbol velikonočne pokore, v nekaterih družinah vtisnjeno začetnici XB (Kristus je vstal). Bela sladka glazura na vrhu kolača predstavlja zasneženo cerkveno kupolo. Preberite več.

 

Razvajanje brbončic z ruskimi dobrotami

Vatruška je kruhovo pecivo okrogle oblike s skutnim nadevom. Rob testa je zavihan navzgor, tako da nas lahko oblika peciva spominja na mini pice. Preberite več.

 

Rusija in neobičajne jedi

V vročih poletnih dneh se na ruskih mizah najpogosteje pojavi mrzla juha z imenom okroška. Gre za mešanico drobno narezanega krompirja, jajc, redkvice in kumaric.  Preberite več.

 

Ruske pite oz. пироги

Pirog je še dandanes pomembna hrana v ruski kulturi in ga pripravljajo zelo pogosto. To so nekakšni zavitki, v katerih so različni nadevi – meso, zelje, krompir, jagode itd. Preberite več.

 

Ruski čaj

V Sovjetski zvezi so se s čajem borili proti alkoholizmu – medtem ko je bil alkohol prepovedan, so vojaki in delavci čaj lahko pili brezplačno, od nekdaj pa je najbolj priljubljen črni čaj. Preberite več.