Ruski jezik

Dejstva in številke o ruskem jeziku

  • Ruski jezik je najbolj razširjen materni jezik v Evropi.
  • Ruski jezik je po razširjenosti na 5. oziroma šestem mestu v svetu.
  • Ruski jezik je drugi državni jezik v Belorusiji, v Kazahstanu pa je poleg kazaškega in angleškega jezika obvezen jezik v šolah.
  • V vzhodni Evropi govori ruski jezik okoli 20 milijonov ljudi.
  • Ruski jezik kot materni jezik govori v Nemčiji približno tri milijone ljudi. Večje ruske skupnosti so tudi v drugih zahodnoevropskih državah, v severni Ameriki, Avstraliji in Izraelu.

Ne poznate nobene ruske besede? Premislite še enkrat.

Ruski jezik je zadnja leta med Slovenci priljubljena izbira pri obisku jezikovnih šol. Mnogim učenje ruščine otežuje cirilica, ki se od latinice popolnoma razlikuje in zahteva nekaj dodatnih ur »treniranja«. Če se še nikoli niste učili rusko in mislite, da ne poznate nobene ruske besede, se močno motite, saj jih kar nekaj uporabljate v vsakdanji komunikaciji v slovenščini.

Poslavljanje v ruščini

Najbolj tipičen ruski pozdrav v slovo je до свидания (da svidánja – nasvidenje). Namesto adijo (paká) ali nasvidenje (da svidánja) se lahko poslovimo tudi z …

Kramljanje v ruščini

Predstavljajte si, da ste v Rusiji na zabavi. S čim začeti pogovor?

Ruska pisava

Rusko abecedo sestavlja 33 črk, imenovanih bukve …

 

Spasiba!

Ko nam nekdo priskoči na pomoč in smo mu za to hvaležni, mu rečemo Спасибо за помощь (spasiba za pomoš – hvala za pomoč).

Ruske besede, skrite v tujih jezikih

Zbrali smo nekaj besed, ki izvirajo iz ruščine, kljub temu pa lahko imajo v tujih jezikih drugačen pomen kot v ruščini.

Ruščina na spletu

Ste vedeli, da je v Rusiji med mladimi pod petindvajsetim letom izredno priljubljeno družabno omrežje Vkontakte, ki pravzaprav nadomešča Facebook?

Ruski spletni sleng

Zaklepaji predstavljajo našega smeška, postavljeni v drugo smer – ((( – pa oklepaji označujejo žalost. Ruščina pozna celo izraz za človeka, ki uporablja preveč emotikonov: смайлофаг.