Jakutsk

Najhladnejše mesto na svetu

Ruščina vam bo v veliko pomoč pri potovanjih v rusko govoreče države in spoznavanju Rusije ter ruske kulture. Ste vedeli, da velja sibirsko mesto Jakutsk (Якутск) za najhladnejše večje mesto (город) na svetu?

Ledeno mrzle zime in vroča poletja

Povprečna temperatura pozimi v Jakutsku je okoli –40 stopinj Celzija, poleti pa se dvigne tudi nad 30 stopinj Celzija.

Legenda pravi, da je Bog pravično delil naravna bogastva (природные богатства). Zalomilo se je, ko je prišel v vzhodno Sibirijo. Zaradi hudega mraza (холод), ki ga je čutil v rokah, je vse, kar mu je še ostalo, preprosto spustil na tla. Okolica Jakutska se povsem upravičeno imenuje raj naravnih bogastev – velja za peto najpomembnejše najdišče dragocenih kamnov (драгоценные камни) na svetu.

Krznen plašč in krzneni škornji

V Jakutsku živi okoli 270.000 ljudi, kar je četrtina vseh prebivalcev Sibirije. Življenje (жизнь) v mestu je prilagojeno izredno nizkim temperaturam. Ljudje pozimi hodijo ven le, ko je nujno potrebno. Vedno ko se odpravijo na ulico, so zaviti v krznen plašč (шуба), nosijo krznene škornje (ботинки), kapo (шляпа) in rokavice (перчатки).

Prižgani avtomobili

V mestu vidimo večinoma japonske avtomobile (машина), saj naj bi se bolje obnesli v mrazu. Avtomobile puščajo čez dan prižgane, obstaja namreč velika verjetnost, da zaradi mraza ne bodo več vžgali. Ponoči pa jih po navadi parkirajo v zelo ogrevanih garažah. Zrak (воздух) v Jakutsku je posledično zelo onesnažen.

Ruščina gre Slovencem hitro v uho in kmalu osvojimo osnove. Po tečaju ruščine v Linguli bo vaš pogovor z ruskimi partnerji mnogo lažji.