Sodobni ruski režiserji in njihove mojstrovine

Tečaj ruščine je odlična priložnost, da spregovorimo o sodobnih ruskih režiserjih in njihovih mojstrovinah.

tečaj ruščine

Andrej Zvjagincev (Андрей Звягинцев) – favorit canskega festivala

tečaj ruščine

Andrej Zvjagincev je najverjetneje v tujini najbolj poznan sodobni ruski režiser. Rojen je bil leta 1964 v Novosibirsku. Do leta 2000 je delal kot igralec v Novosibirsku in Moskvi, potem pa je začel snemati filme. V tem času je posnel manj kot 10 filmov, a je večina od njih postala kultna. Med najbolj poznanimi filmi Zvjaginceva so Vrnitev (Возвращение), Leviatan (Левиафан), Elena (Елена) in Brez ljubezni (Нелюбовь), ki je bil leta 2018 tudi na sporedu ljubljanskega Kinodvora.

Oglejte si trailer filma »Leviatan«.

Foto: Denilaur, LeonNefo

Andrej Končalovski (Андрей Кончаловский) – prejemnik šestih nagrad beneškega festivala

tečaj ruščine

Andrej Končalovski je eden od predstavnikov slavne filmske dinastije Mihalkovih in Končalovskih. Rojen je bil leta 1937 v Moskvi, svoj prvi film pa je posnel leta 1961. Nekaj let je delal v ZDA, kjer je posnel mini serijo The Odyssey in policijsko komedijo Tango & Cash. Njegov film Raj (Рай) o razmerju med rusko emigrantko Olgo in oficirjem SS Helmutom je bil predvajan tudi na slovenski televiziji, Dragi tovariši! (Дорогие товарищи!) o dogodkih v sovjetskem mestu Novočerksask pa je sodeloval na Liffu v letu 2020.

Oglejte si trailer filma »Dragi tovariši«.

Foto: www.kremlin.ru.

Aleksej Balabanov (Алексей Балабанов) – glavni režiser začetka 21. stoletja

tečaj ruščine

Foto: Олег Беляев

Aleksej Balabanov je bil rojen leta 1959 v mestu Sverdlovsk (današnji Jekaterinburg). Na začetku 80. let je služil v transportnem letalstvu sovjetske vojske v Afriki in Aziji, med drugim tudi v Afganistanu. Tema vojne je ena izmed ključnih v filmih Balabanova. Njegova filma Brat (Брат) in Brat 2 (Брат 2) sta mogoče najpomembnejša za razumevanje Rusije v 90. letih. Priporočamo tudi ogled filmov Vojna (Война), Skrivalnice (Жмурки) in Ne boli me (Мне не больно).

Oglejte si neuradni trailer filma »Brat« in film o Alekseju Balabanovu.

Če vas zanima več, preberite tudi članek o najboljših sovjetskih in ruskih filmih 20. stoletja.

Tečaj ruščine: spoznajte kulturne zanimivosti

Če ste se med branjem navdušili za tečaj ruščine, vam bomo v Linguli z veseljem sprejeli. Tečaj ruščine v Linguli je odlična priložnost, da poleg kulturnih zanimivosti spoznate tudi mnogo novih besed in postanete boljši govorec.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.