Rusija in zanimivi poletni festivali

Tečaj ruščine je pravi »naslov« za razširitev besedišča, ki vam bo prišlo prav med poletnim potovanjem v Rusijo. V tem času lahko poleg kulturnih in zgodovinskih znamenitosti (достопримечательности) obiščete velik nabor različnih festivalov za vsak okus (на любой вкус).

VK Fest leta 2019. Foto: https://www.youtube.com/watch?v=gW82CjpisO8

Алые паруса (Rdeča jadra)

Sankt Peterburg je nedvomno ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Rusiji, junija (июнь) pa zaradi čarobnih belih noči drugo največje rusko mesto privlači še posebej veliko množico obiskovalcev. Vrhunec tega obdobja je praznik ruskih maturantov (выпускники), imenovan »Алые паруса«. Vstopnice za udeležbo so sicer dostopne samo maturantom, toda glavni del praznika – prehod ladje (корабль) s rdečimi jadri po reki Nevi in ​​ognjemet (фейерверк) – si lahko ogledajo vsi, tako prebivalci kot turisti. Oglejte si, kako poteka ta praznik.

VK Fest

Sankt Peterburg je rojstno mesto VK (Вконтакте), ruskega Facebooka in največjega družbenega medija (социальная сеть) v Rusiji. Od leta 2015 vsakega julija (июль) VK organizira dvodnevni glasbeno-zabavni festival, ki pritegne do 100 tisoč obiskovalcev (посетители). VK Fest je najbolj poznan kot glasbeni festival (музыкальный фестиваль), na katerem lahko spoznate glavne sodobne rusko govoreče glasbene izvajalce. Med festivalom organizirajo tudi različna predavanja, srečanja z blogarji in znanimi ljudmi, potekajo pa še različni športni in plesni dogodki. Oglejte si, kako je potekal VK Fest leta 2019.

Нашествие

tečaj ruščine

Foto: iz.ru, ИЗВЕСТИЯ/Алексей Майшев

Нашествие, ki ga lahko v slovenski jezik dobesedno prevajamo kot »invazija«, je največji ruski festival na prostem (фестиваль под открытым небом). Prvič je bil organiziran leta 1999 in je do leta 2019 potekal blizu ruskega mesta Tver manj kot 200 kilometrov od Moskve. Нашествие poteka julija ali avgusta (август) in navadno traja dva ali tri dni. Čeprav je znan kot eden glavnih ruskih rock festivalov (фестиваль рок-музыки), so predstavljene tudi druge vrste glasbe, na primer punk (панк), folk (фолк) in ska (ска). Oglejte si nastop ruske glasbene skupine Би-2 na festivalu Нашествие

Če so vas predstavljeni festivali navdušili, vas vabimo k branju še o drugih zanimivih ruskih prireditvah in praznovanjih.

Tečaj ruščine vam bo pomagal ob obisku Rusije

Če se odpravljate na festival v Rusijo, vam bo tečaj ruščine zagotovo prišel prav. V Linguli vas bomo opremili z besediščem, ki vam bo olajšalo potovanje v Rusijo in pogovore z domačini.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.