Kako se vesti za mizo pri ruskem prijatelju

Tečaj ruščine je odlična priložnost, da poleg ruskega jezika spoznate tudi ruske navade in življenjski slog. Tudi Rusi imajo nekaj nenapisanih pravil o hrani in vedenju za jedilno mizo (обеденный стол). Če boste kdaj kosili ali večerjali pri ruskem prijatelju (друг), vam njihovo poznavanje zagotovo pride prav.

Povsem običajno je, da jeste kar sami, če so ostali gostje že pojedli.

Prideš, ko prideš, ješ, kar ješ!

V Rusiji ni nevljudno ali neobičajno, če na obed pridete kasneje. Čas obeda je v Rusiji fleksibilen, povsem običajno je tudi, da jeste kar sami, če so ostali gostje že  pojedli. Tudi glede zaporedja jedi so Rusi zelo »demokratični«. Načeloma začnejo z juho (суп) in končajo s sladico (десерт), vendar ni nič narobe, če kdo izpusti kakšno jed ali če se vrstni red jedi spremeni.

Brez kopra ne gre!

Koper (укроп) – nepogrešljiv del ruske kuhinje

 

V Rusiji ne pričakujte velikega nabora začimb (приправа). Poleg popra (перец), lovorja (лавр благородный) in kopra (укроп) boste redko kdaj okusili še kakšno drugo. Predvsem koper pa je nepogrešljiv del ruske kuhinje.

Med jedjo je bolj mirno in tiho kot drugod!

Ruski obedi niso tako živahni kot na primer v Španiji. Ruse so že kot otroke (дети) naučili, da se med jedjo ne govori, temveč jé. Obroki v Rusiji zato minejo precej mirno in tiho.

Še eno skodelico čaja, prosim!

Pitje čaja (чай) velja v Rusiji za pravi družabni dogodek (событие). Po obroku se gostje navadno zberejo ob skodelici čaja in piškotih (печенье), kjer se pogovorijo in poveselijo. Preberite več o ruskem čaju.

Ob jedači obvezno pijača

Rusi ob jedi vedno tudi pijejo. Pravijo, da pijača ob jedi pomaga pri prebavi, poleg tega so ruski otroci vajeni s pijačo poplakniti grižljaje hrane. Tudi vroč čaj ob glavni jedi je v ruskem domu (дом) nekaj povsem običajnega.

Ni dneva brez mesa

Čeprav se je tudi v Rusiji število vegetarijancev v zadnjih letih povečalo, je večina Rusov prepričana, da mora biti meso (мясо) vsak dan na jedilni mizi, in si življenja brez njega skoraj ne predstavlja.

Obstaja še veliko drugih zanimivih navad, ki so povezane z ruskim načinom življenja. Tečaj ruščine v Linguli je sestavljen tudi iz pogovora o ruskem vsakdanu in ruskih navadah, ki bo popestril učenje ruskega jezika.