Znani ruski emigranti, ki vas bodo presenetili

Tečaj ruščine popestrimo tudi s pogovorom o znanih ljudeh, povezanih z Rusijo. Nekatere zagotovo poznate tudi vi, drugi pa vas bodo morda presenetili.

tečaj ruščine

Mnogi Rusi so se odselili in ustvarili uspešne kariere.

Oče sodobne kozmetike

tečaj ruščineZnamka (бренд) Max Factor je zelo priljubljena med množičnimi uporabniki kozmetike in vizažisti. Njen ustanovitelj (основатель) Maksimiljan Faktorovič je bil rojen leta 1872 na Poljskem, ki je bila v tistih časih del ruskega imperija. Že pri 14 letih je začel delati kot asistent vizažista v Bolšoj teatru (Большой театр). V začetku svojih dvajsetih let je postal lastnik trgovine s kozmetičnimi pripomočki v Rjazani (Рязань), to je 200 kilometrov od Moskve. Čez devet let se je preselil v ZDA (США), kjer je spremenil svoje ime in ustanovil podjetje Max Factor. To je postalo eno svetovno najbolj poznanih (всемирно известный) kozmetičnih podjetij. Oglejte si zanimiv posnetek o ustanovitelju uspešne znamke.

Ustanovitelj svetovne znamke Davidoff

tečaj ruščineZnamka Davidoff je znana po cigaretnih izdelkih, parfumih in kavi. Ime je dobila po Zinoviju Davidovu, sinu proizvajalca tobačnih izdelkov (табачные изделия), ki je bil rojen leta 1906 na jugu ruskega imperija (Российская империя). Ko je bil še deček, se je njegova družina preselila v Švico (Швейцария), kjer je odprla tobačno trgovino. Poznan že pod imenom Zino Davidoff je kot odrasel nato prevzel vodenje trgovine in jo spremenil v veliko podjetje.

Foto: simple2x2.wordpress.com/2013/03/28/davidoff/

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziko

tečaj ruščine

Foto: Bengt Oberger

Andre Konstantinovič Geim je bil rojen leta 1958 v letoviškem in olimpijskem mestu (курортный город) Soči. Študiral je na Moskovskem inštitutu za fiziko in tehnologijo (Московский физико-технический институт), enem vodilnih ruskih inštitutov na področju fizike. Leta 1990 se je izselil iz Sovjetske zveze in od takrat delal na Danskem (Дания), Nizozemskem (Нидерланды) in v Združenem kraljestvu (Великобритания).

Leta 2010 je skupaj s Konstantinom Novoselovim dobil Nobelovo nagrado (Нобелевская награда) za raziskovanje grafena. Zanimivo je, da je desetletje pred tem Geim za eksperiment z letečo žabo postal dobitnik parodične Ig Nobelove nagrade (Шнобелевская награда). Tako je postal edini dobitnik obeh, tako Nobelove kot Ig Nobelove nagrade na področju fizike.

Tečaj ruščine odpira vrata

Tečaj ruščine je idealna priložnost za pogovor v tem praktičnem jeziku, ki ga mnogi Slovenci odlično obvladamo. V Linguli vam omogočamo brezplačen umestitveni pogovor, po katerem vam bomo predlagali za vas najustreznejši tečaj ruščine.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.